2004. május 27., csütörtök                                                         Országos közéleti lap                                                         77. (16 774.) szám


Kárpáti Igaz Szó

A múlt század hetvenes éveitől egy Amerikából indult új divathullám söpört végig a világon: "Tanítsunk sokat, tanítsunk korán, tudjunk minél többet!" Talán ebben volna összegezhető ennek az oktatási divathul-lámnak a szlogenje. A kezdeményezők azóta belátták, hogy a kisgyerekeknél megkezdett korai oktatás, a-melynek során három-négy éves apróságokat próbál-tak idegen nyelvekre, számítógépkezelésre stb. oktat-ni – az ilyen korban a legfogékonyabbak a tudásra elvből kiindulva –, totális csődhöz, teljes kudarchoz ve-zetett. »»

Immár 58. éve várja a látogatókat a Kárpátalján és annak határain túl is jól ismert Ungvári Botanikus Kert. A jelenleg 4,5 hektáron elterülő, régi magyar ne-vén "füvészkertet" 1946-ban alapították. Azt megelő-zően diós- és gyümölcsöskert volt a helyén. A mostani növényállomány gyarapításában sokat segítettek a nyugat-európai, ázsiai, dél-amerikai, kaukázusi bota-nikus kertek. Jelenleg közel két és fél ezer különböző virág-, fa-, cserje- és más növényfajtáról gondoskodik a kert 19 botanikusa. »»

Tatyjana fiatal és szép. És okos is, amit nemcsak a környezete, közvetlen barátai, hanem többek között azok is elismernek, akik heteken át komoly ellen-félként tekintettek rá. »»

Memphisztől, Egyiptom ősi fővárosától délkeletre jókora tó víztükrén vet szikrát a trópusi napsugár, körülötte pedig datolyapálmák, ültetvények üdítő zöld szigete emelkedik ki a Líbiai-sivatag vigasztalan egy-hangúságot árasztó, fakósárga homoktengeréből. »»

Munkácson, pontosabban a vele egybeépült Vár-palánkán áll vidékünk leghatalmasabb, s legnagyobb jelentőséggel bíró történelmi, építészeti műemléke, Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc legendás hírű erős-sége, a munkácsi vár, mely köveiben őrzi csaknem tíz évszázad magyar történelmét. A Latorca mentén tor-nyosuló hegy három, egymás fölé emelkedő teraszán magasodó épületegyüttes központi részén, a felleg-várban működik a Munkácsi Történelmi Múzeum... »»

Több ezer ember részvételével tartott gyászgyű-lések keretében emlékeztek meg ezúttal is a Krím-félsziget városaiban a krími tatárok erőszakos kitele-pítésének 60. évfordulójáról. »»

Nagy megdöbbenést keltett a közelmúltban az ukrán védelmi miniszternek, Jevhen Marcsuknak az a bejelentése, mely szerint Ukrajnában nyoma veszett több száz, megsemmisítésre szánt rakétának. »»




Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó