2004. május 25., kedd                                                             Országos közéleti lap                                                             76. (16 773.) szám


Kárpáti Igaz Szó
A szomszédos Magyarországon tegnap két forint-tal csökkent a benzin ára, Ukrajnában azonban tovább drágult az üzemanyag. Sőt, várhatóan az elkövetkező napokban, hetekben is tartani fog az árrobbanás. A további növekedést az okozhatja, hogy Oroszország június elsejétől emelni fogja a nyersolaj és a kőolaj-termékek exportilletékét. »»

Tengelytörő mellék-, s nemritkán ugyancsak gid-res-gödrös főútjainkat járva az ember lemérheti azt a különbséget, mely Ukrajnát ma még elválasztja az úgynevezett fejlett világtól. Mert bizony mifelénk szép számban akadnak olyan útszakaszok, ahol a legmeg-felelőbb közlekedési eszköz a terepjáró, a lánctalpas traktor, esetleg a páncélozott csapatszállító jármű len-ne. »»

Kárpátalja természeti adottságai ideális lehető-séget biztosítanak a turizmus fejlesztéséhez. Turista-szállóink, gyógyüdülőink száma évről évre gyarapszik. Mivel ezeken a helyeken sok ember fordul meg, a tűz-biztonsági előírások betartását rendszeresen és szi-gorúan kell ellenőrizni. Ezen belül is kiemelten kezelik a tűzoltók azokat az objektumokat, melyekben gyere-kek üdülnek. »»

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség megyei labdarúgó-kupájának első állomása volt a munkácsi járási selejtezőtorna. »»

Változások már jó ideje tarkítják életünket. Álta-lában nincs is velük semmi baj, hiszen köztudott, hogy mindannyian tőlük várjuk a szebbet, a jobbat. Mégis, mint általában mindennek, ennek a dolognak is meg-van a maga kicsiny apropója, azaz a jó és az árny-oldala. Tapasztalatom szerint társadalmunk nagyobb része természetesnek tekinti az utóbbiakat. Amiről mégis fontosnak tartanék néhány szót ejteni, az maga az egyes folyamatokra való rálátás, esetleg némi értékelést is megpróbálnék adni velük kapcsolatban egy polgármester szemszögéből. »»

Kacsának bizonyult az egyik magyarországi sajtó-orgánum által felröppentett hír – melyet kárpátaljai lap is átvett – miszerint megoldódott Nagy- és Kisszel-menc ügye. Legfeljebb elmozdulásról és – ukrán részről legalábbis – jóakaratról beszélhetünk. »»

Vaszil Kremeny, az ukrán oktatási tárca vezetője 2003 januárjában hagyta jóvá azt a programot, amely-nek értelmében fokozatosan közeledünk az európai felsőoktatási zónához és 2004–2005-ben Ukrajna is tagja lesz az úgynevezett "Bolognai Nyilatkozatnak", amely élen jár az európai felsőoktatási reformban. »»

Néhány fordulóval korábban, a Sahtar mélyrepü-lésének köszönhetően már teljesen lefutottnak tűnt az országos felső ligás labdarúgó-bajnokság, de azóta nagyot változott a helyzet. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó