2004. május 18., kedd                                                             Országos közéleti lap                                                             72. (16 769.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Immár 60 éve, hogy "malenykij robotra" hurcolták el Kárpátalja 18 és 60 év közötti magyar és német férfilakosságát. »»

Az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek jog-állásáról szóló törvénytervezet kétnapos vitájának másnapján több nemzetiségi szervezet képviselői fogalmazták meg észrevételeiket a dokumentummal kapcsolatosan. Az Ungváron rendezett regionális tanácskozás első napjáról előző számunkban már beszámoltunk, ezúttal a másnap elhangzott hozzászó-lásokat, ajánlásokat foglaljuk öszsze. »»

A koreográfiai művészet nép-szerűsítése, a nemzeti kultúra fej-lesztése, tehetségkutatás, a gye-rekek és tinédzserek esztétikai nevelése, az aktív pihenés nép-szerűsítése – ilyen célkitűzések-kel indították útjának a szervezők – az Ungvári Városi Tanács művelődési, sport, család- és ifjúságügyi osztálya, a Padijun ifjúsági és szabadidőközpont – a Padiun Euro-Dance nemzetközi táncfesztivált. »»

Elmondhatjuk, hogy az ugocsai település szinte minden lakosa fontosnak érezte, hogy véleményt nyilvánítson a vasárnap megtartott népszavazáson. »»

Kassai látogatása után a kárpátaljai magyar tár-sadalmi szervezetek képviselőivel folytatott eszmecse-rét Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális örökség Mini-sztériumának politikai államtitkára és Lakatos Mihály főosztályvezető Ungváron és Beregszászban. »»

A Munkácsi Városi Művelődési Ház adott otthont a XII. Kárpátaljai Magyar Gyermekszínjátszó Találkozó-nak. Az idén hét település színjátszó-palántái tíz produkcióval neveztek be és a szereplők száma meghaladta a száz főt. A korábbi évektől eltérően az iskolák mellett a művelődési házak is képviseltették magukat Sárosorosziból, Bátyuból és Homokról. A rendezvény ezúttal is a KMKSZ és a KMPSZ szerve-zésében zajlott, a Nemzeti Kulturális Örökség Mini-sztériumának támogatásával. »»

Csaknem egy fél évszázadon át az egykori Kende-kastélyban működött a Nagygejőci Általános Iskola. Ritka szép környezetben, régi, értékes parktól övezetten. »»

Megható pillanatok, meleg ölelések, kemény kéz-szorítások. És természetesen önkéntelenül is kicsor-duló könnyek. Nemcsak a hölgyek szemében, hanem az öregurakéban is... »»

Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium még tavaly megejtette a Kárpátalján működő felső-oktatási intézmények akkreditációját (minősítését) és jóváhagyta a kijelölt szakok licenzálását. »»

Hosszas hullámvölgy után sorozatban másod-szor nyert az OSZK Zakarpattya labdarúgó-csapata. Az Ung-partiak a Dinamo-2 Kijev elleni sikerükkel meg-erősítették listavezető pozíciójukat, s öt játéknappal a függöny legördülése előtt jó eséllyel pályáznak a hőn áhított bajnoki címre és vele az élvonalbeli tagságra. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó