2004. május 13., csütörtök                                                         Országos közéleti lap                                                         69. (16 766.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Kárpátalján hét szakszervezeti szanatórium mű-ködik. S bár egész évben nyitva állnak a gyógyulni-pihenni vágyók előtt, látogatottságuk a tavaszi-nyári időszakban a legnagyobb. Hamarosan itt a főidény, nem árt hát közelebbről is megismerkedni legnép-szerűbb gyógyüdülőinkkel. »»

A bélférgesség egyes formái igen elterjedtek, elsősorban a gyerekek körében. Gyakran kelt ben-nünk ellenérzést, ha a szervezetünkben, illetve onnan kikerülve valamilyen látható élősködőt figyelünk meg. Pedig a láthatatlanok (baktériumok, vírusok) sokszor sokkal súlyosabb helyzetre utalnak. A témáról dr. Katerina Hazudát, az Ungvári Városi Gyermekpoli-klinika fertőző betegségek kabinetjének szakorvosát kérdeztük. »»

A Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola Tálentum Stúdiója egy amatőr gyermekszínjátszó csoport, amely ebben a tanévben állt össze, miután kiderült: nagyon sok tehetséges diákja van a tanintézetnek, akik eddig Nagymuzsalyba jártak a Vidnyánszky Éva tanárnő vezette foglalkozásokra. A Tálentum Stúdió "lelke", csoportvezetője Bíró Irma magyartanár. De foglalkoznak a gyerekekkel Bózsár Mária, Tóth Ernő és Pilip László pedagógusok is. Az utóbbi tölti be egyébként a koreográfus szerepét. »»

A II. világháború befejezésének 59. évfordulója alkalmából tartottak koszorúzási ünnepséget az ung-vári Hősök temetőjében. A háborús veteránokkal és az elhunytak hozzátartozóival egyetemben a megye és a megyeszékhely vezetői is elhelyezték az emlékezés virágait. »»

A strandidény vidékünkön még el sem kezdődött, ám a folyóink, tavaink vizében már nyolcan lelték ha-lálukat az idén. Sajnos a májusi ünnepek sem múltak el tragédia nélkül. Bár az időjárás inkább idézte az őszt, mégis akadt munkájuk a vízimentőknek. Az idei nyolcadik vízbefúltat az ungvári járási Andrásóc (An-drijivka) közelében levő tó mélyéről a vízimentőknek kellett kiemelniük. »»

Az Erdélyi magyarság című ro-mániai folyóirat is foglalkozott a Kis- és Nagyszelmencet kettévágó határral, a határátkelő megnyitá-sára irányuló erőfeszítésekkel. Az erről szóló írásra egy levél érkezett, melynek feladója egy bizonyos dr. Kúti István salgótarjáni lakos volt: »»

Az Európai Unió bővítése utáni új helyzet elem-zésével kezdte tegnapi sajtótájékoztatóját Ivan Rizak. A megyei állami közigazgatás elnöke számba vette, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár majd, hogy az Unió keleti határa már Kárpátaljánál húzódik. »»

Ahogy már lapunkban beszámoltunk róla, a sa-lamoni Balogh Béla, a body building 70 kg-os kategóriájának jelenlegi kárpátaljai legjobbja, az elmúlt ősz folyamán még azt tervezte, hogy 2004-ben a tavaszi idény kihagyásával csak az ősszel esedékes ukrán bajnokságra koncentrál. Ennek ellenére mégis elindult a nemrégiben lezajlott Pogyillja Kupán. A versenyről, illetve a közeli terveiről maga az érintett nyilatkozott lapunknak. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó