2004. április 6., kedd                                                              Országos közéleti lap                                                              51. (16 748.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Mint legutóbbi lapszámunk gazdasági oldalán beszámoltunk róla, egy félre- vagy rosszulértelmezett vámszabály következtében Kárpátalján mintegy 1500 munkahely szűnhet meg. »»

Az Ungvári Nagyszínház épületében rendezték szombaton a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XV. közgyűlését. »»

Volodimir Lemak, Kárpátalja ügyésze és helyet-tese, Ivan Tegza volt a Vitalij Zsuhaj vezette Ungvári Reformklub vendége. Az eszmecsere témája a soka-kat érintő és érdeklő, a társadalmi élet alsóbb és felsőbb szintjén előforduló korrupció volt. »»

A nyugdíjjal kapcsolatos olvasói kérdésekre Ljudmila Ohremenko, a megyei Nyugdíjalap helyettes vezetője válaszol. »»

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnök-sége döntést hozott arról, miszerint 2004-ben Petei Juditnak adományozta az Egan Ede Gazdasági Díjat. A laudációban az áll, hogy ezt olyan egyének kapják, akik áldozatos és önzetlen munkájukkal hozzájárulnak a kárpátaljai és az egyetemes magyar gazdasági élet vérkeringésének kialakításához és fenntartásához. A díj átadására 2004. március 15-én került sor Bereg-szászban. »»

Tiszapéterfalvai és tiszabökényi olvasóink egy csoportja levélben kereste meg szerkesztőségünket. Más-más megközelítésből, de ugyanarra a kérdésre szeretnének választ kapni: kik és hogyan ellenőrzik a C-típusú magyarországi vízumban megjelölt 90 napos ott-tartózkodási időt, s milyen büntetéssel járhat an-nak esetleges túllépése? »»

Februárban múlott egy esztendeje, hogy a nagy-szőlősi Tóth István és felesége megalapította a Tóth János Családi Jótékonysági Alapítványt, melynek első lépéseiről tavaly hírt is adtunk a lap hasábjain. Most arra voltam kíváncsi, mivel foglalkozik jelenleg a jóté-konysági szervezet. »»

Ismét világháborús lőszerek kerültek elő a föld mélyéből. A tavaszi mezei munkák során a megye legkülönbözőbb pontjain bukkannak az emberek fel nem robbant, veszélyt rejtő szerkezetekre. A mizshirjai járási Majdán közelében két gázvezeték szomszéd-ságában került elő a talajból egy gránát. Hasonló leletre bukkant egy kerttulajdonos Csapon. »»

Az élvonalbeli országos labdarúgó-bajnokságban a 19., a másodosztályban pedig a 21. fordulót rendez-ték a hétvégén. Minket természetesen az OSZK Zakar-pattya soron lévő hazai bajnokija foglalkoztatott leg-inkább. Az éllovas ungváriak a középmezőnyhöz tar-tozó CSZKA Kijevet látták vendégül. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó