2004. április 1., csütörtök                                                         Országos közéleti lap                                                         48. (16 745.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Az Ungvári Nemzeti Egyetem tanulói közül sokan igényelnek diákszállót és legtöbbjük nem is sejti, hogy mire számíthat, amikor beköltözik. Ezért arról faggattuk a megyeszékhely 4. számú diákszállójának néhány lakóját, hogy milyen a kollégiumi élet, mik az előnyei, a hátrányai. »»

Ivan Rizak hagyományos szerdai sajtókonferen-ciája a múlt héten egy kerekasztal-beszélgetéssel tár-sult, melynek témája az egészségügy volt. »»

Alig néhány hónap alatt több konkrét megálla-podás született az ukrajnai magyarság képviselői és a magyarországi minisztériumok, főhivatalok között, mint korábban hosszú évek, de talán évtizedek alatt. A múlt év novemberének elején például az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal, ez év márciusának elején a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal kötött együttműködési szerződést az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség. »»

Ivano-Frankivszkban megszakadt az OSZK Zakar-pattya hét meccse tartó győzelmi sorozata. Az ungvári labdarúgócsapat utolsó öt őszi bajnokiját megnyerte, s tavasszal is két sikerrel kezdett. Azonban a legutóbbi játéknap során elért döntetlen miatt sincs miért szé-gyenkezniük Kohuticséknak. A Szpartak elleni nyugat-ukrajnai rangadón a mieink szempontjából kedvező eredménynek számít a gól nélküli döntetlen, mert a feljutást tekintve így sikerült megőrizni a nyolcpontos előnyt. »»

Több, városunkban megforduló külfölditől hallot-tam: szép kis város Ungvár, de a szemételtakarítás katasztrofálisnak tűnik. Bizony, bizony: hiába a sok zöldterület, ha mindenhol szeméthegyekbe ütközünk. Ezt a problémát volt, van hivatott kezelni a nemrégiben alakult Eko kommunális cég. »»

Immár hatvan éve, hogy elzúgott felettünk a má-sodik világháború vihara. A tavaszi földmunkák meg-kezdtével mégis tucatszám bukkannak elő az egykori ütközetek fel nem robbant lövedékei, bombái. A leg-utóbb Palágykomorócon vetett ki magából a föld egy ilyen veszélyes szerkezetet. »»

A nagyszőlősi járás tiszántúli részén, Feketeardó és Tivadarfalva között, három település sorakozik a nagy folyó mentén: Csepe, Csomafalva, valamint Hetény. A közös községi tanácsnak helyet adó leg-nagyobb falut, Csepét is mindössze 1947-en lakják, s a három helység lakosainak az összlétszáma sem haladja meg a 3200 főt. Milyen lehetőségei, esélyei vannak itt a településfejlesztésnek? Erről és az ehhez kapcsolódó kérdésekről beszélgettem a három falu vezetőjével, Volodimir Rebrik polgármesterrel. »»

A Barkaszói Középiskola adott otthont a munkácsi járás magyarlakta falvai között megrendezett dáma-játék- és sakkversenynek, melynek szervezője az UMDSZ munkácsi járási szervezete volt. A sportnak ez a "műfaja" lehetőséget teremtett arra, hogy a korábbi terveknek megfelelően az idősebb korosztály is be-kapcsolódjon a lassan újraéledő sportéletbe. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó