2004. március 23., kedd                                                           Országos közéleti lap                                                           44. (16 741.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Berki Etelka osztályfőnök feltűzi a zöld szalagot
– Az avatóünnepség jelképéül szolgáló zöld szalag a jövőbetekintés reménye mellett az összegzés és az előretekintés jelképe, de egyben a kötelezettségé is – mondta nyitóbe-szédében Csoma Sándor, a Bátyui Középiskola igazgatója, köszöntve a 47 érettségiző diákot, szüleiket és a nagy számban összegyűlt vendégeket. »»

A népművelők és amatőr művészek napja az egészen új keletű szakmai ünnepek sorába tartozik, csak pár éve vezették be. »»

Egy-egy tanintézetet elsősorban az oktatásban elért eredményei alapján szokás értékelni. A Técsői Hollósy Simon Középiskoláról szólva mégis azzal kezdeném, hogy különösen fontos szerepet tölt be mind a magyarságtudat ébrentartása szempontjából, mind a magyar művelődés és oktatás terén. A Nere-szen tövében immár közel fél évszázada működő magyar középiskola kultúránk egyik bástyájának szá-mít a szórványvidéken. »»

Az Arany Ászok Liga 19. játéknapja után a tavalyi ezüstérmes Ferencváros már három ponttal meglé-pett két legveszélyesebb üldözőjétől, az MTK-tól és a Debrecentől, de a szezon elején még a kiesőjelöltek közé sorolt Balaton FC-től mindössze egyetlen pont választja el. A forduló leggólgazdagabb meccsét a hűség városában vívták, míg három helyszínen csak egy-egy gólra futotta a csapatok erejéből. »»

Úgy tűnik, már mindent tudunk erről a betegség-ről, így azzal is tisztában vagyunk, hogy a teljes gyó-gyulásban milyen nagy szerepe van a kór idejekorán történő diagnosztizálásának. S bár ehhez napjainkban adottak a lehetőségek (hiszen a röntgenkocsik a legtávolabbi településeket is rendszeresen felkere-sik), sokan mégsem élnek velük. »»

Az alkoholbetegek gyógyításával még manapság is kevesen foglalkoznak Kárpátalján. Pedig már az 50-es években azért imádkoztak az emberek, hogy legyen e vidéken egy iszákosmentő. Az elképzelés 1997-ben a munkácsi járási Csongoron valósult meg a Kárpát-aljai Református Egyházkerület, valamint az alapítók jóvoltából. Ezek egyike, Pocsai Sándor református tiszteletes 1997 óta, azaz az indulástól irányítja a Kék kereszt nevet viselő iszákosmentőt. Hogy nem ered-ménytelenül, azt az bizonyítja, hogy eddig mintegy 900 beteg fordult meg a misszióban. »»

A terrorizmus újabb embertelen akciója, a békés madridi polgárok ellen intézett támadás az egész békeszerető emberiséget mélyen megrázta és fel-háborította. »»

Buzgón dörzsölgették tenyerüket a Schumacher-ellendrukkerek a Maláj Nagydíj előtt. Ha máskor nem, most meg lehet "fogni" a hatszoros világbajnokot. Nem fekszik neki a túlfűtött sepangi aszfalt- és beton-katlan, a több mint 30 fokos hőség. Nemcsak hűtő-, de agyvize is felfő, kipurcan a motorja, s a gumik is leolvadnak a felnikről már a futam kezdetén. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó