2004. március 16., kedd                                                           Országos közéleti lap                                                           40. (16 737.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Az elmúlt esztendő – a kultúra országos éve – eredményeit összegezve Ivan Rizak, a megyei állami közigazgatás elnöke hangsúlyozta, hogy a művelődés kérdése iránti figyelem nem fog lankadni a további-akban sem. A kormányzó egyébként számos kultu-rális intézményben fordult meg a napokban. »»

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékét, annak kárpátaljai történéseit elevenítették fel azon a konferencián, melyet a ruszin Duhnovics Tár-saság és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közös-sége szervezett Ungváron. »»

Hosszú idő óta a múlt év volt az első, amikor Kárpátalján az átlagfizetés meghaladta a létminimum szintjét. Ugyanakkor a fizetési hátralékot máig sem sikerült felszámolni.
Pluszok és mínuszok – melyekből van több a munkaügyi és szociális védelmi szervek tevékenysé-gében? Talán kiderül az alábbi beszélgetésből, melyet Jurij Fuscsics főosztályvezetővel folytattunk. »»

És nemcsak arról, hanem a szabadságról, az emberségről, az édesanyákról, egyszóval: az életről és mindarról, ami (aki) különösen drága nekünk. A költészetnapi szavalóverseny középdöntőjét az ungvári járás középiskolásai számára ezúttal egy általános iskola rendezte meg. Az a Tiszaágtelek adott otthont a vetélkedőnek, melynek 1945 óta van tanintézménye, s épp az idén tíz éve annak, hogy az általános iskolává nőtte ki magát. »»

Legnagyobb nemzeti ünnepünk, az 1848–49-es szabadságharc és forradalom méltatása a Beregvi-dék központjában tegnap délelőtt kezdődött. »»

Ungvár adott otthont annak az országos táncver-senynek, amely Grácia–2004 néven immár tizedik alkalommal került megrendezésre. »»

Bár az egyetemi, illetve főiskolai felvételi vizsgákig még bő három hónap maradt, az Ungvári Állami Informatikai, Közgazdasági és Jogi Főiskola már most nagy figyelmet szentel vidékünk tehetséges fiataljainak. A napokban vette kezdetét az a verseny-ciklus, melynek célja a tanintézetben működő négy karra megtalálni az adott szakban legtehetségesebb ifjú embert, aki felvételi vizsga nélkül lehet a főiskola diákja. A műveltségi vetélkedő fővédnöke a megyei oktatási és tudományos főosztály. A tanintézetet az idén akkreditálták és megkapta a IV. fokozatot, amely egyetemi szintnek felel meg.
Fegyir Vascsuk rektorral a főiskolán folyó oktató-nevelői munkáról beszélgettem. »»

Ma délután 14 órakor (közép-európai idő) hazai közönsége előtt mutatkozik be az OSZK Zakarpattya labdarúgócsapata. Az éllovas ungváriak a kiesés el-kerüléséért küzdő FK Mikolajiv gárdáját látják vendé-gül. Viktor Rjasko együttese a tavaszi rajt előtti utolsó hetet már itthon töltötte, azt megelőzően Szerbia és Montenegróban készült az ősszel abbahagyott mene-telés folytatására. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó