2004. február 24., kedd                                                           Országos közéleti lap                                                           29. (16 726.) szám


Kárpáti Igaz Szó
A már megszokott munkaritmusban, fennakadás nélkül folyik a vízumkiadás. Minderről személyesen győződtünk meg csütörtök délelőtt. Az ungvári ügyfél-szolgálati iroda előtt legfeljebb tucatnyian, a bejárati ajtó túloldalán pedig még kevesebben vártak sorukra. A vízumkiadás legújabb fejleményeiről Viski Jánostól kértünk tájékoztatást. »»

Kijevben az országos könyvmúzeumban rendez-vénysorozat keretében méltatták az Anyanyelv világ-napját. Kiváló alkalom volt ez arra is, hogy politikusok, nyelvészek, irodalmárok, nemzetiségi szervezetek vezetői eszmét cseréljenek az anyanyelv használatá-val, fejlesztésével kapcsolatos kérdésekről, elemez-zék az ukrajnai helyzetet, megoldásokat keressenek az e téren felmerülő problémákra. »»

Az előzmények: a Bátyui Nagyközségi Tanács 2003. november 14-én úgy döntött – olvashatták de-cember 23-i Kérdőjelek egy határozat kapcsán c. cik-künkben –, hogy a körzeti kórház épületét a kiskorúak egészségügyi-szociális rehabilitációjával foglalkozó központnak engedi át. »»

Tizennegyedik alkalommal került sor a Kazinczy Szépkiejtési Verseny megrendezésére. A KMPSZ által szervezett verseny döntőjét a Nagydobronyi Középis-kolában tartották meg. Mint azt megnyitójában Katona-Mironova Berta, a rendezvény szervezője hangsúlyoz-ta, minden nemzet számára a legfőbb kincs az anya-nyelv, melynek ápolása, megőrzése, tisztasága mind-nyájunk kötelessége. A szépkiejtési verseny is erre hivatott és az a 18 fiatal, aki a járási középdöntők után a megyei megmérettetésen részt vett, bizonyította, hogy szépen cseng a magyar szó Kárpátalján. »»

Ha ismerőseim közül olyasvalakit kellene meg-neveznem, akiben a paraszti ősök nyakassága, nem-zetük, hitük, elveik iránti hűsége a magyar nyelv, a magyar irodalom mélységes szeretetével és – nem utolsósorban – a magyar költészet gyakorlásával párosul, akkor bizonyára a legelsők között lenne ott Zselicki József. »»

Közel egy évtizede egy érdekes thriller borzolta a kárpátaljai magyar tévénézők kedélyeit. A Twin Peaks. Egy álmos kisváros története, ahol furcsa, meg-magyarázhatatlan dolgok történnek. Aki kihagyott egy részt, nehezen tudta ismét összerakni a kockákat, hogy végre kiderüljön a nagy rejtély: vajon ki ölte meg Laura Palmert? »»

Az utóbbi időben több olyan fórumra került sor, amelyeken Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vezetői, polgármesterei a további kapcsolat-építés, az együttműködés lehetőségeit vitatták meg. Egy ilyen múlt heti fórumról tájékoztattuk olvasóinkat lapunk szombati számában. A két megye határ menti polgármestereinek találkozóján részt vett Szejkovszky Natália, az Ungvári Járási Tanács elnöke is. Nála érdeklődtünk a nyíregyházi fórum munkája felől. Az is érdekelt bennünket, milyen településekről kik utaztak szomszédainkhoz, milyen tapasztalatokat szereztek polgármestereink a találkozón. Ezekre és más kérdé-sekre válaszolt Szejkovszky Natália. »»

Alig három hét maradt a másodosztályú orszá-gos-labdarúgó-bajnokság tavaszi rajtjáig. Az idény közeledtével a szurkolók részéről természetes igény, hogy minél többet tudjanak meg a kedvenc csapatuk-nál történt változásokról, a várható összeállításról. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó