2004. február 19., csütörtök                                                       Országos közéleti lap                                                       26. (16 723.) szám


Kárpáti Igaz Szó
A Csapi Mozdonyszínben történt robbanás követ-keztében életét vesztett férfi Kódus Csaba volt. Mintegy két évtizede a vasúton dolgozva Somból utazott be rendszeresen Csapra, hogy megkeresse a családja számára a mindennapi kenyérre valót. Az egy hete történt tragédia rányomta bélyegét az egész somi közösség hangulatára. A családban túl friss még a seb. Ibolya, a feleség nem tudja megállni zokogás nélkül, amikor, sajnos, már csak múlt időben beszél-gethetünk élete párjáról. »»

Piacgazdálkodás ide vagy oda, az egészségügy finanszírozása gyakorlatilag még ma is szinte teljes egészében a költségvetésre hárul, ezért anyagi bázisának szilárdítása korántsem egyszerű feladat. Hogyan sikerült megbirkózni ezzel a múlt évben és milyen előrelépés várható ezen a téren az idén, erről tájékoztatja olvasóinkat Volodimir Brics, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője. »»

Vajon mikor jön el az az idő, amikor országunk-ban a törvény maradéktalanul megvalósul? Amikor a normatív dokumentum, a szakminisztérium határozata vagy körlevele nem tudja azt alapjaiban megváltoz-tatni, és ezzel gyakorlatilag semmissé tenni azokat a cikkelyeket, melyek az állampolgárok érdekeit védik? »»

A közeledő nőnap alkalmából szeretnénk az erősebbik nemhez tartozó ifjú olvasóinknak segítsé-get nyújtani abban, hogy az ünnepre a virág mellé milyen ajándékot, esetleg parfűmöt, vásároljanak kedvesüknek. »»

A nyugdíjasok sokat vártak járandóságaiknak az új törvény alapján történő újraszámfejtésétől, de csalódtak. Kiderült, hogy túlnyomó többségüknek csak a 4,2%-os emelés jár.
Íme, hogyan látja a történteket Anasztázia Péntek, a megyei Nyugdíjalap vezetője: »»

Az iskolás évek alatt legtöbben tagjai valamilyen szakkörnek, egyletnek, sportklubnak. A szabadidő hasznos eltöltésekor a fiúknál általában a foci az első, a lányok esetében nem ennyire egyértelmű a helyzet. »»

Ukrajna Legfelsőbb Bírósága elutasította a Huszti Városi Tanács fellebbezését, és helyben hagyta a kárpátaljai fellebbviteli bíróság döntését. Mindez azt jelenti, hogy remélhetően véget ért a huszti magyar tannyelvű iskola kálváriája. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó