2004. február 7., szombat                                                Országos közéleti lap                                                20-21. (16 717-16 718.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Felbolydult méhkashoz ha-sonlít ezekben a napokban az Ungvári Vasútállomás környé-ke. Az ok közismert: felújítják a régi vasútállomás épületét, il-letve mellé új épületszárnyat építenek. A tervekről már rész-letesen szóltunk. Tegnap azért jártunk fotóriporterünk-kel a helyszínen, hogy a terv gyakorlati megvalósításá-ról adjunk képet. »»

Gajdos István a héten képviselői beadvánnyal fordult Volodimir Litvinhez, a Legfelső Tanács elnöké-hez. »»

"11 éve állok sorba gépkocsiért a szociális szerveknél. Kedvezményes áron juthatnék hozzá, mert II. kategóriás rokkant vagyok. Minden évben meg-kérdezem, hogy hányadik vagyok a sorban. 1993-tól 1999-ig a 181. voltam, azóta a 175. Pedig, mint a Kárpáti Igaz Szó is írja, időről időre utalnak ki autót a rokkantaknak. Ha jól számoltam, 2001-2003 folyamán legalább ötvenet adtak. Az én sorom mégsem halad. Szeretném, ha utánajárnának, hogy miért. Hiába fordulok ugyanis a hivatalokhoz, csak letudó választ kapok. Önök viszont mindig pontos és korrekt feleletet adtak kérdéseimre" – írja levelében Roszpopa Péter Técsőről. »»

A nagyszőlősi római katolikus egyházközség által életre hívott helyi Karitász szervezet hat tagja szabad idejében bejárja a Tisza-menti település egy-egy kör-zetét, utánanézve annak, kik az adott városrész leg-elesettebb lakói. S kéthetenként egybegyűlve megbe-szélik tapasztalataikat, valamint a segítségnyújtásra irányuló elképzeléseiket. Az immár tizenegyedik esz-tendeje működő Nagyszőlősi Szociális Karitatív Köz-pont pedig a felméréseik alapján eldönti, hol és mivel siessen a rászorulók megsegítésére. »»

Átlagos hétköznap délelőtt van. Legalábbis addig, míg be nem térünk a munkácsi városháza épületébe. Itt ugyanis javában zajlik az élet. A képviselőtestület éppen ülésszakot tart, az egyik hivatali helyiség előtt pedig emberek tucatjai várakoznak. Mint kiderül, Halada István alpolgármester tart ügyfélfogadást. Közel három órán át hallgatta a különböző lakossági panaszokat, jegyezte az észrevételeket. »»

A közéletben szerepet vállaló emberek gyakran fejtik ki álláspontjukat, mondják el véleményüket az írott és elektronikus médiában. Tudjuk, miként gon-dolkodnak az aktuális gazdasági, politikai, társadalmi helyzetről, mi foglalkoztatja őket, hol jártak legutóbb és hová készülnek. Sokkal kevesebbet, olykor szinte semmit sem tudunk viszont magánéletükről. Kulcs-lyuk című rovatunkban épp ezért ismert közéleti sze-mélyiségeket faggatunk, kicsit másképp... »»

A távfűtés korszerűsítésével foglalkozó hazai szakemberek kiszámították, hogy egy átlagosnak mondható, 1200 lakásos többszintes házakból álló lakónegyedben mindössze egyetlen fűtési idény alatt 129 ezer köbméter gáz, 132 ezer kilowatt villanyáram és 1200 köbméter víz, azaz mintegy 96 ezer hrivnya takarítható meg. Vajon hogyan lehetséges ez? »»

Doron Blake tizenhárom éves, szőke, kékszemű, pontosan úgy néz ki, mint bármely más kamasz, s csak aki járatos a görög nyelvben (Doron – azt jelenti: tehetség), sejti meg már a bemutatkozásnál, hogy nem mindennapi gyermekkel van dolga. Később erről meg is bizonyosodhat a szülőkkel beszélgetve, akik elmondják, hogy a fiút már kétévesen a számítógép elé ültették, ötévesen Shakespeare-t adtak a kezébe a meséskönyv helyett, és tízévesen megírta első köny-vét. Most az egyetemen matematikát tanul és estén-ként a komputer és szintetizátor segítségével zenét szerez – írja az Interesznaja Gazeta egyik legutóbbi száma. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó