2004. január 22., csütörtök                                                        Országos közéleti lap                                                        11. (16 708.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Tóth László felvétele a találkozón készült
Ivan Rizak, a Kárpát-aljai Megyei Állami Köz-igazgatás elnöke tegnap fogadta Tóth Jánost, Ma-gyarország ukrajnai rend-kívüli és meghatalmazott nagykövetét és a kísére-tében lévő személyiségeket. »»

A Magyar Kultúra Napja kárpátaljai nyitójára a megyei könyvtár magyar és idegen nyelvű osztályán került sor. »»

Hiába kerestünk tiltakozó tüntetőket Munkácson a városháza előtti téren. A kiadós hóesésben jövő-menő emberek csak a saját ügyes-bajos dolgaikat igyekeztek elintézni a polgármester és helyetteseinek dolgozószobáiban. Mint azt mi is tapasztalhattuk, az ajtók mindenki előtt nyitva állnak. Az elnöki rendelet alapján kinevezett városi vezetők nyugalmat, rendet akarnak a Latorca-parti városban.
A Kárpáti Igaz Szó számára Viktor Otovcsic alpolgármester nyilatkozott a Munkácson kialakult helyzetről: »»

Mariska néni (nevezzük így) azért telefonált fel-háborodva, mert a szomszédjának adtak támogatást a tüzelő vásárlásához, neki viszont nem. "N.-ék is nyugdíjasok, meg mi is a férjemmel, a különbség csak annyi, hogy valamivel több a nyugdíjunk, mert mi a vasúton dolgoztunk, ők meg a kolhozban. Hogy lehet, hogy nekik jár a szubvenció, a mi kérésünket pedig elutasították?" »»

A bustyaházai Géczy Istvánnak már az édesapja, Ferenc is kályhásmesterként és kéményseprőként kereste meg a kenyerét, miután a técsői Bucsok mester mellett tanulva és inaskodva megszerezte a mesterlevelet. Majd évtizedekkel később a Huszti Tűzoltóságtól ment nyugdíjba. Ma a feleségével együtt 280 hrivnyát kapnak havonta. A kicsiny járandóság mellett jól jött hát az a kereset, amit kályhaépítésért, kályhajavításért könyvelhetett el az idős mester. Viszont már betöltötte 76. életévét. Kissé megfáradva abbahagyta mestersége gyakorlását. Nem úgy a fia... »»

Ilyen, vagy olyan módon, de a címben szereplő valamennyi témát érintette sajtótájékoztatóján Ivan Rizak. »»

Komoly erőpróba előtt áll az Ungvári Kárpáti felső ligás női kézilabda-csapata. Miután Lvivben a Nalo-hova Akademija Irpeny együttesének legyőzésével teljesítette elsődleges célkitűzését, azaz bejutott az ország legjobb négy csapata közé, evés közben jön meg az étvágy alapon, a dobogót próbálja meg-célozni, ami a tetemes hátrány miatt igencsak nehéz feladatnak tűnik. »»

Nemrégiben arról számoltunk be lapunkban, hogy végre tető alá került Baumgartner Zsolt Forma-1-es szerződése a Minardi Cosworth csapatával, ami korábban a Jordan-Fordnál már kútba esett. Az ese-ményekben azonban újabb váratlan fordulat követ-kezett be. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó