2004. január 6., kedd                                                               Országos közéleti lap                                                               3. (16 700.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Leonyid Kucsma elnök is ellátta kézjegyével a Legfelső Tanácsban már elfogadott, a föld értékének megállapításáról szóló jogszabályt. A parlamentben még december 11-én megszavazott törvény a föld értékének megállapítására jogosult jogi és természe-tes személyek funkciójáról és státusáról rendelkezik, valamint világosan szól a föld felértékelésének és stabil értéke megállapításának törvényi szempontjai-ról. »»

A szelíden emelkedő lankákon lombjukvesztetten sorakoznak a szőlőültetvények. Oldalt egy tábla hirdeti, hogy az ültetvény a Leanka agrárcég tulajdona. A következő pillanatban a gyér téli napsütésben balol-dalt felbukkannak Szerednye házai. Elöl a kálvária-domb a kis kápolnával és a sírkert kőkeresztjeivel. Kissé távolabb az egykori Dobó-família vára tűnik elő komor düledékeivel. »»

A lánglovagoknak is titulált tűzoltók szempont-jából Kárpátalján telt a legnyugodtabban a szilvesz-teri–újévi mulatozás. Megyénkben egyetlen riasztás-hoz sem kellett kiszállniuk. Ez kétségkívül megnyugta-tó tény. Az viszont már korántsem az, hogy a tűzrendé-szeti szakemberek átfogó vizsgálata kénytelen volt megállapítani: megyénk egyetlen munkás- vagy diák-szállója sem tesz eleget az egyébként kötelező tűz-védelmi előírásoknak. »»

A határőrök újévi ünnepléséből fakadó esetleges figyelmetlenséget szerették volna kihasználni azok a grúz állampolgárok, akik január elsejére virradóra ille-gálisan próbálkoztak a szlovák oldalra átjutni. A kilenc határsértő az ukrán–szlovák határszakasz Ungvár melletti erdős részén próbálta meg az illegális átke-lést. A határőrök figyelme azonban az ünnep során sem lankadt, s valamennyi migránst előállítottak. »»

Az Ungvári Nemzeti Egyetem tudományos könyv-tárában megtalálható a világ legelső kémia tan-könyvének egy példánya. Itteni létezéséről mindeddig nem tudtak. A rendkívül értékes könyvritkaságra Szemrád Emil nyugalmazott docens, a kémiai tudo-mányok kandidátusa bukkant rá a napokban. »»

Az odakint tapasztalható hőmérséklet csak pár fokkal magasabb a karácsfalvai könyvtár falai között mérhetőnél, ahol – Lemák Erika szavai szerint – mintegy ötezer könyv sorakozik. Ennek nagyjából a fele magyar kiadvány. De mivel egy zömmel magyar-lakta községről van szó, akár el is csodálkozhatunk azon, hogy elég kevesen térnek be ide. »»

A nemzetbiztonsági szolgálat nyomozói az adó-milícia munkatársaival közösen végrehajtott akció során tekintélyes mennyiségű csempészett cigarettát foglaltak le az egyik ungvári cég raktárában. Az illegális úton külföldre szánt dohányáru zsákokba volt elrejtve. A nyomozók 11 000 karton, zárjegy nélküli King Size cigarettát foglaltak le. A csempészáru becsült értéke mintegy negyedmillió hrivnya. »»

Évről évre a legújabb versenyautók bemutatója jelenti a Forma-1-es világbajnokság felvezetését. Természetesen nem jelenthet kivételt ez alól az idei esztendő sem. »»

2004 első napján franciaföldön ismét felbúgtak a motorok. Kezdetét vette az idén több mint 11 ezer kilométer hosszú, ám két nappal rövidebb, a világ legnagyobb tereprali-versenyének tartott, sorrendben immáron 26. Párizs–Dakar-rali. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó