2004. január 3., szombat                                                   Országos közéleti lap                                                   1-2. (16 698-16 699.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Aligha van országunknak olyan csücske, ahol ne élnének magyarok. E tekintetben a Krím Autonóm Köztársaság sem képez kivételt. Hogy honnan kerül-tek magyarok a félszigetre, miként élnek, milyenek a hétköznapjaik, ünnepeik, arról Nagyija Gladkih, a Krími Magyar Társaság elnöke, az autonóm köztársa-ság minisztertanácsának titkára mesélt. »»

A szépségkirálynő mindenekelőtt külső jellemzői-ről – bár az utóbbi években sokszor ennek ellenkező-jéről is –, az egyszerű halandó pedig leginkább belső tulajdonságairól ismerszik meg. Egy egész ország, vagy akárcsak egy megye gazdasági megítélésében viszont mindkettő rendkívül fontos, sőt egyik a másik nélkül szinte elképzelhetetlen. »»

A legutóbbi felmérések alapján Kárpátalján a kis- és középvállalkozók száma meghaladja az ezret. Többségük a fiatalabb korosztály képviselője, de van-nak közöttük jócskán ötven éven felüliek is. Közéjük tartozik Baraté Sámuel Bátyuból. »»

Mikor figyelmembe ajánlották ifj. Popovics Pált, csak annyit mondtak róla, hogy fizikus, Németország-ban ösztöndíjasként tanul és dolgozik. Azt már tőle tudtam meg, hogy Ungváron született, a 11. sz. közép-iskolában tanult és az Ungvári Nemzeti Egyetemen szerzett fizikusi diplomát. Tanulmányai befejezése után a tanszéken maradt és kutatómunkával foglalko-zott. »»

A közéletben szerepet vállaló emberek gyakran fejtik ki álláspontjukat, mondják el véleményüket az írott és elektronikus médiában. Tudjuk, miként gon-dolkodnak az aktuális gazdasági, politikai, társadalmi helyzetről, mi foglalkoztatja őket, hol jártak legutóbb és hová készülnek. Sokkal kevesebbet, olykor szinte semmit sem tudunk viszont magánéletükről. Kulcs-lyuk című rovatunkban épp ezért Kárpátalja ismert közéleti személyiségeit faggatjuk, kicsit másképp... »»

Csendes szavú, kissé visszahúzódó, szerény ember volt. Habár számos konferencián hallatta szavát előadóként, mint egy alkalommal bevallotta, nem igazán szeretett a nagyközönség elé lépni. »»

Labdarúgóknál, kosarasoknál, kézi- és vízilabdá-zóknál megszokott dolog a légióskodás. A sakkozók-nál kevésbé. Pedig van ilyen, még szűkebb pátriánk-ban is. Három kárpátaljai sakkozó is segíti például a Nyíregyházai Piremon SE csapatát céljainak elérésé-ben. »»

Kevés magyar nemzetiségű kárpátaljai sportoló mondhatja magát olyan sikeresnek, mint a salamoni Balogh Béla. A még mindig csak 20 éves testépítőt, aki kárpátaljai és Lviv megyei bajnok, sportágában az év versenyzőjének is megválasztották. Mivel foglal-kozik egy hivatásos testépítő így az ünnepek táján, az úgynevezett holtszezonban? – fordultunk a salamoni fiatalemberhez. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó