2003. december 13., szombat                                           Országos közéleti lap                                           185-186. (16 687-16 688.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Az utóbbi napokban hatalmas sorok alakultak ki a gyógyszertárakban, mivel elterjedt annak a híre, hogy az új esztendőtől jelentősen megdrágulnak a gyógy-szerek. Következésképpen az emberek most minden olyan gyógyszerből igyekeznek megfelelő tartalékot felhalmozni, amelyekre esetleg szükségük lehet. »»

A munkácsi járásban jelenleg működő állami zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemek az idén 300 ezer tonna léalmát dolgoztak fel, amit többségében a helyi kistermelőktől vásároltak fel, kilogrammját 14 kopijkás egységáron. Az almából gyümölcslevek és sűrítmények készültek, elsősorban a hazai piacra, de exportra is. Leginkább Oroszországba. »»

A bútorkészítés köztudottan nagy hagyományokra tekint vissza Kárpátalján. Manapság az állami vál-lalatok mellett egyre több kisvállalkozó is fantáziát lát benne. Közéjük tartozik a szürtei Paulovics Csaba is, aki két éve döntött úgy, hogy megrendelésre a vevők által megálmodott bútorokat fog készíteni. »»

A közelmúltban Nuszer Ernő, az ukrán küldöttség vezetőjeként Szentpéterváron egy olyan nemzetközi konferencián vett részt, melynek napirendjén a határ menti megyék további együttműködése fejlesztésének kérdése szerepelt, különös tekintettel az Európai Unió 2004. évi bővítésére, illetve a TACIS együttműködési projektek eredményesebb kiaknázására. Mint ismere-tes, a Kárpátaljai Megyei Tanács a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanáccsal közösen már 2003 márciusában benyújtotta a TACIS Mikro Projekt Alapnak a "Cooperation Bridge 2003" (Híd az együttműködéshez 2003) című pályázatát. »»

A közéletben szerepet vállaló emberek gyakran fejtik ki álláspontjukat, mondják el véleményüket az írott és elektronikus médiában. Tudjuk, miként gon-dolkodnak az aktuális gazdasági, politikai, társadalmi helyzetről, mi foglalkoztatja őket, hol jártak legutóbb és hová készülnek. Sokkal kevesebbet, olykor szinte semmit sem tudunk viszont magánéletükről. Kulcs-lyuk című rovatunkban épp ezért Kárpátalja ismert közéleti személyiségeit faggatjuk, kicsit másképp... »»

Valami kettősséget érzek minden olyan esetben, amikor személyes ismerősömről írok: ez a kötődés részben megkönnyíti, de részben meg is nehezíti a dolgomat. Így vagyok vele most is, amikor történe-tesen Fülöp Lajosról szeretnék szót ejteni. »»

Vajda Viktória, akit mindenki csak Vikinek szólít, az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola és Gim-názium 7. osztályos tanulója. A tizenkét éves kislány három éve kezdett el komolyan foglalkozni az ének-léssel, hangjának csiszolásával. A megyeszékhely egyik magánstúdiójának vezetője, Natália Petyij-Potapcsuk, Ukrajna érdemes népművelője lett az énektanára, aki azonnal felismerte a kristálytiszta, csengő hangú Viktóriában a tehetséget. »»

A még hátra lévő 8 mérkőzéssel befejeződnek a labdarúgó Bajnokok Ligája első szakaszának küzdel-mei. A 8 selejtező csoport első két helyezettje tavasz-szal – a korábbiaktól eltérően – egyenes kieséses rendszerben folytatja tovább a küzdelmet, a harmadik helyezettek pedig beolvadnak az UEFA-kupa mező-nyébe. Az utolsó helyezettek számára pedig befeje-ződött a kupaszereplés. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó