2003. december 2., kedd                                                         Országos közéleti lap                                                         180. (16 682.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Sok fontos kérdés mellett Magyarország közelgő EU-csatlakozásának a határ mentén élő kárpátaljai településekre gyakorolt hatásáról, a gazdaságélénkítő programokról, a térségfejlesztési projektek megvaló-síthatóságáról esett szó a XIV. Kárpátaljai Magyar Önkormányzati Fórum Jánosiban rendezett összejö-vetelén. »»

Ukrajnában jelenleg 2,6 millió rokkantat tartanak nyilván, Kárpátalján közel 48 ezer él közülük. Az utóbbi években nőtt a rokkant gyerekek száma, s immár meghaladja a 4 ezret. A munkához, a társadalom töb-bi tagjával azonos életminőséghez való jogot törvé-nyek biztosítják számukra, a feltételeket pedig ehhez az állami szervek mellett társadalmi szervezetek segítenek megteremteni.
Hogy milyen sikerrel, arról beszélgettünk Viktor Kopineccel, a megyei munkaügyi és szociális védelmi főosztály helyettes vezetőjével. »»

Ha valaki csak a megyei állami közigazgatás, a megyei tanács, az ágazati szakszervezeti bizottság díszokleveleit, az országos és nemzetközi elismeré-seket látja, könnyen hajlik arra, hogy csak rózsa-színben lássa egy jól menő, ütemesen termelő, stabil piaccal rendelkező vegyes vállalat irányítójának hét-köznapjait. Pedig a siker, az elismerés, a rivaldafény nem jön magától. A vezetőnek is lehetnek nehéz napjai. De aki ismeri a péterfalvai Green Ray vegyes vállalat igazgatóját, ezt a csinos, halk szavú, intelli-gens fiatalasszonyt, nem hinné el róla, hogy hányszor kellett neki férfiakat is megszégyenítő makacssággal küzdeni a fennmaradásért. Hiszen nemegyszer érezte úgy, hogy nincs tovább... »»

Több aktuális kérdéshez – az árvízvédelem, a kommunális díjak térítése, a vállalatok környezet-szennyezése, az erdőgazdálkodás helyzete – fűzött kommentárt Ivan Rizak a legutóbbi sajtóértekezletén. »»

A Munkácsy Mihály Képzőművészeti Iskolában, amely a Rákócziak egykori rezidenciájában, az úgyne-vezett Fejér Házban működik, gyakran rendeznek Munkácson különböző tárlatokat, ezzel is fejlesztve a festészet, rajzolás iránt fogékony fiatalok esztétikai érzését. Most is az előcsarnok falain sorakozó képek sokasága fogadja a látogatókat. »»

November 20-án Budapesten ülésezett a MÁÉRT szociális és egészségügyi szakbizottsága. Kárpátalja magyarságát többek között Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Központjának vezetője, az UMDSZ szociális szakbizottságának el-nöke és dr. Ljáh Erzsébet, a szövetség egészségügyi szakbizottságának elnöke képviselte. »»

Amint Szabó Árpád, a Beregszászi Bethlen Gá-bor Magyar Gimnázium igazgatója a szobájába tessé-kelt, első pillantásom a falon levő gimnáziumi címerre esett. A kék-fehér mezőben két évszám: 1895–1991. Vajon mire utalnak ezek? – kérdeztem az igazgatótól. »»

Az Ungvári Kárpátinak sikerült pontot rabolnia a tornagyőztes Zekon gárdájától, de ezzel együtt is csak harmadik lett a Kárpátok Kupa nemzetközi női kézi-labda-tornán, amelyet Nyina Lobova-Hecko tiszteleté-re rendeztek. Ukrajna, Magyarország és Szlovákia hat klubcsapata három nap folyamán megyeszékhelyünk Junyiszty Sportcsarnokában viaskodott egymással. »»

A 16. forduló mérkőzéseivel befejeződött a pont-vadászat őszi szakasza a magyar labdarúgó NB I-ben. A hat lejátszott mérkőzésen a csapatok 11 alkalom-mal voltak eredményesek, s mindez három hazai győzelemhez, egy vendégsikerhez és két döntetlenhez volt elegendő. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó