2003. november 22., szombat                                           Országos közéleti lap                                           174-175. (16 676-16 677.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Sebestyén Márta népdalénekes és a Muzsikás együttes Ungváron lépett fel. Tömören ennyi lenne a hír. Ami mögötte van – szavakban kifejezhetetlen. »»

Szükség van a deklarált kisebbségi jogok érvé-nyesítésére, a nemzeti kulturális autonómia törvényi alapjainak megteremtésére, a nemzetiségi szerve-zetek garantált állami támogatására – értettek egyet az Ukrajnában élő kisebbségek helyzetével foglalkozó országos tanácskozás résztvevői. »»

Eltelt az első hónap a magyarországi vízum-kérelmek benyújtásának kezdetétől. Ez idő alatt a Kárpátalján, azaz az Ungváron és Beregszászban kiadott vízumok száma elérte a tízezret, de Kijevben is sok az igénylő. A Magyar Köztársaság Kijevi Fő-konzulátusán több mint 2000 vízum készült már el, tudtuk meg Szilágyi Tibortól, Magyarország kijevi főkonzuljától. »»

Falvainkban lassan kihal az a nemzedék, amely még látta, hogyan termesztik a kendert, részt vett annak feldolgozásában, háziszőtteseket készített. »»

Kárpátalja gazdasági jellemzőit évszázadok óta alapvetően a mezőgazdasági és ipari termelés együt-tesen adja, határozza meg. Vidékektől függően az egyik vagy a másik dominál. Munkács és környéke szempontjából jó ideje egyértelműen az utóbbi játsz-sza a főszerepet. »»

Az olyan eldugott, a főúttól messze eső telepü-lésen, mint Tiszaágtelek, bizony nem sok lehetőség van a kitörésre. Az emberek általában mezőgazda-sággal foglalkoznak. Vannak köztük olyanok is, pél-dául Eszenyi Géza, akik a hátrányos helyzet ellenére megpróbáltak valamilyen vállalkozásba fogni. »»

A közéletben szerepet vállaló emberek gyakran fejtik ki álláspontjukat, mondják el véleményüket az írott és elektronikus médiában. Tudjuk, miként gon-dolkodnak az aktuális gazdasági, politikai, társadalmi helyzetről, mi foglalkoztatja őket, hol jártak legutóbb és hová készülnek. Sokkal kevesebbet, olykor szinte semmit sem tudunk viszont magánéletükről. Kulcs-lyuk című rovatunkban épp ezért Kárpátalja ismert közéleti személyiségeit faggatjuk, kicsit másképp...
E heti vendégünk Balázsi József, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház igazgatója. »»

A nyolc együttest számláló 2003–2004. évi felső ligás országos női kézilabda-bajnokság 7 fordulón van túl. Mindenki mindenkivel egyszer megmérkőzött. Az Ungvári Kárpáti négy ellenfelét legyőzve 8 pontot szerzett, amivel megduplázta múlt évi teljesítményét. »»

Egy kapitány lemondott, egy másiktól pedig ugy-anezt követelik a jövő évi labdarúgó kontinenstornára kvalifikáló pótselejtezők szerdai visszavágói után. Két-ségtelen, hogy az öt párharc legnagyobb szenzációja Isztambulban robbant, ahol a vb-bronzérmes törökö-ket a korábban Magyarországot és Lengyelországot is megfricskázó Lettország búcsúztatta. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó