2003. november 20., csütörtök                                                   Országos közéleti lap                                                   173. (16 675.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Magyarság az információs társadalomban cím-mel 2003. november 13–14-én nemzetközi konferen-ciát rendeztek Nagyváradon. A Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési Minisztériuma által szerve-zett fórumra a Kárpát-medence valamennyi régiójából érkeztek a téma iránt érdeklődő szakemberek. A mérvadó határon túli társadalmi szervezetek, pártok képviselői is meghívást kaptak. »»

Az Ungvári 20. Számú Felsőfokú Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakiskola tanári karának kezde-ményezésére az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövet-ség magyar napot rendezett a tanintézményben, amelyre meghívást kaptak a Kárpátalján működő civil szervezetek képviselői és lapunk, a Kárpáti Igaz Szó munkatársai is. »»

A Beregszásztól tízpercnyi autóútra fekvő Nagy-beregen a már elért eredmények, értékek megőrzése mellett a fejlesztési lehetőségekre, a boldogulást szolgáló újításokra is gondolnak. A 2670 lelket szám-láló, túlnyomórészt magyarlakta településre nem jel-lemző a munkanélküliség, a kilátástalanság szajkó-zása. Ki így, ki úgy, de a nagy többség dolgozik. Sze-rencsésnek is mondhatják magukat, mert a faluban többféle munkalehetőség is akad. Persze itt is vannak olyanok, akik a benzinturizmusból élnek, de számuk elenyésző. »»

A kárpátaljai sajtóban meglehetősen gyakran szerepel mostanában Huszt polgármestere. Az oka ennek leginkább az, hogy Mihajlo Dzsanda minden-nemű indok nélkül visszatartja választói becsületes munkával keresett fizetését. »»

Nem is oly rég a pihenni, illetve a hűs habokban megmártózni vagy éppenséggel csónakázni vágyó ungváriak egyetlen lehetősége az Ung Nevickénél felduzzasztott szakasza volt. Majd jött a "konkurencia", az orihovicai tó.
Néhány évig.
De hol van már a tavalyi hó?! Ki jár ma oda? Se fürödni, se csónakázni, de még horgászni sem lehet.
Ottjártunkkor a tóparti bokrok madarai azonban azt csiripelték, hogy embereket és kortógépeket láttak arrafelé. Talán mégis újjáéled a tó és környéke? »»

Amikor 1928-ban a kárpátaljai Schönborn birto-kok eladásra kerültek, a Latorca völgyében új korszak virradt az erdőgazdálkodásra. Az akkori Csehszlovákia kötelékébe került vidéken létrejött a Velkostatek nevű részvénytársaság. A 102 000 hektáros területen mint-egy 89,2 ezer hektárt tettek ki az erdők. A többi termőföld, legelő, gyümölcsös volt. Az erdőket hat er-dészetre osztották. A munkácsinak 12 000, a viznicai-nak 10 200, a beregszentmiklósinak 8700, a szolyvai-nak 27 600, a polenainak 12 800, a szarvasházainak 17 800 hektárnyi jutott. »»

A magyar labdarúgás hosszú idő óta tartó gyen-gélkedése ellenére egy magyar futballista, Szabics Imre egyre inkább felkelti a neves európai klubok érdeklődését. »»

A nagy nemzetközi kupaküzdelmek – a Bajnokok Ligája és az UEFA-Kupa – példáján, ahol a két győz-tes méri össze erejét, Kárpátalján is megrendezték az első női Szuperkupát, ahol a megye bajnoka és kupagyőztese csapott össze. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó