2003. november 8., szombat                                            Országos közéleti lap                                            167-168. (16 669-16 670.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Elektronika Kft. Az elnevezés lényegreutaló és alapjában véve el is mondja a vállalkozás mibenlétét. A milíciát, a közlekedésrendészetet, a biztonsági szol-gálatot, a hadsereget, a határőrséget, a vámszolgála-tot látja el felszereléssel. Megalakulásakor a maga nemében az első volt az országban, s Kárpátalján ma is az egyetlen a piacon. »»

A vízumkényszer életbe lépése némi forgalom-növekedést idézett elő az ungvári és a beregszászi ügyfélszolgálati irodákban, de ennek ellenére zavar-talan és folyamatos a vízumkiadás Kárpátalján. »»

Elborzasztó tényekkel és adatokkal támasztották alá a Kárpáti Ház civil szervezet alapítói tevékeny-ségük fontosságát. A részben amerikai támogatással megvalósuló projekt kárpátaljai kezdeményezői a riasztó méreteket öltő emberkereskedelemre és a családon belüli erőszak terjedésére kívánják felhívni a figyelmet. »»

Kárpátalját sok nemzetiség lakja, ami nemcsak a népszokásokban, hanem a gasztronómiában is meg-mutatkozik. Az évszázadok óta békében egymás mel-lett élő nemzetiségek sok mindent átvettek egymástól, így többek között az ételek készítésének módját is. Prokopisin Márta mesterszakáccsal a Kárpátaljára jellemző étkezési szokásokról, ételreceptekről és a régió különlegességeiről beszélgettünk. »»

Az UEFA-kupa 2. fordulójának első mérkőzései zárták a hétközi nemzetközi futballesemények műso-rát. A második számú európai kupasorozatban egy ukrán és egy magyar csapat maradt állva, s mindkét gárda jól vette az előtte lévő akadályt. »»

Túlzás nélkül állítható, hogy nem csupán az UMDSZ, hanem az Ukrajnában élő magyarság szem-pontjából is az utóbbi idők egyik legfontosabb meg-állapodása született meg Budapesten az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az országos szervezet között. »»

A hét kiemelkedő kárpátaljai eseményei közé tartozott a Trade Club hetedik kihelyezett ülése, mely-nek keretében Ungváron 19 ország 41 diplomatája vett részt. »»

Az Ungvári Nemzeti Egyetem ötödik évfolyamos filológus hallgatói nemrég fejezték be esedékes pedagógiai gyakorlatukat. A gyakorlat után napokig vitáztak tapasztalataikról. Járásonként, sőt iskolánként más-más a helyzet... »»

Újabb nyolc mérkőzéssel befejeződött a labda-rúgó Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseinek negye-dik fordulója. Az ukrán szurkolók figyelmének közép-pontjában természetesen a Dinamo Kijev londoni vendégjátéka volt, de azért figyelték a Milánóból érkező híreket is, ahol a San Siróban a kijeviek másik két csoportellenfele, az Internazionale és a Lokomotív Moszkva csapott össze. »»

Festményeivel a Tisza-parti tájak hangulatát lopta be a kiállításokra. Morotvákat, víz fölé hajló fűzfabok-rokat, a rekettyésekből felröppenő madarakat örökített meg. Ez volt Zsigmond Miklós világa. A tanáré, aki szabad idejét a természetben töltötte, hogy a színek és formák nyelvén ábrázolja az eléje tárulkozó szépségeket. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó