2003. október 16., csütörtök                                                     Országos közéleti lap                                                     155. (16 657.) szám


Kárpáti Igaz Szó
2003. január 28-at mutatott a naptár. Késő este volt már, amikor az esőtől latyakossá vált hóban egy 22 éves fiatalember bandukolt Lalovo irányába. A főút gyér forgalmú volt. A fiatalember gondolataiba mély-edve észre sem vette a mögötte nagy sebességgel közeledő gépkocsit. Aztán egy csattanás... A gyalogos oldalt repült a latyakos hóba. A gépkocsi pedig meg-állás nélkül tovább száguldott. »»

Ivan Rizak, a megyei állami közigazgatás elnöke fogadta Karel Stindlt, a Cseh Köztársaság ukrajnai nagykövetét. »»

Megyénkben a Kárpátalja Regionális Fejlesztési és határokon átnyúló Együttműködési Ügynökség (Ügynökség) vállalta magára a határ menti együtt-működés koordinálását. Kidolgoztak egy hosszú távra szóló együttműködési programot? Erre és más kérdé-sekre válaszol Natalja Nosza, az Ügynökség igazga-tója. »»

Az évszázadok óta nem tapasztalt száraz, aszá-lyos nyár, ha másra nem is, de arra igazán megfelelő lett volna, hogy a nagyszőlősi járásban is alaposan, s kevesebb nehézség árán kitisztítsák a folyók ágyát, elbontsák – legalább részlegesen, közvetlenül a hidak környéki szakaszokon – a Tisza medrében sorakozó, árhullám-duzzasztó hordalékszigeteket. »»

2000 tavaszán három ország temette a Tiszát. Nem vitás, hogy ez a folyó oly szeszélyes, akár egy "földöntúli szőkeség". Lelkiekben talán éppen ezért bennünket, magyarokat viselt meg a legjobban. Bármennyire is tagadnánk, a Szőke Tisza szívünkhöz nőtt, mint a rakoncátlan gyermek. És akkor jött a cianid... »»

Évek óta beszélnek róla a tudósok. Különféle rémképeket festenek a várható fejleményekről, a nem kívánatos következményekről, melyek a Föld légköré-nek felmelegedésével járnak. »»

Közel egy évtizede, hogy a mostanihoz hasonló ökológiai katasztrófa fenyegette a Latorcát. »»

Miközben Európa-szerte a kontinensbajnoki se-lejtezők utolsó fordulója állt a szurkolók figyelmének középpontjában, Ukrajnában az új szövetségi kapi-tány, Oleg Blohin átalakított válogatottjának bemutat-kozását kísérte hasonló felfokozott érdeklődés. »»

Michael Schumachernek (Ferrari) a Japán Nagy-díjon egyetlen pontocskát kellett begyűjtenie ahhoz, hogy megszerezze 6. Forma-1-es világbajnoki címét. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó