2003. október 11., szombat                                             Országos közéleti lap                                             153-154. (16 655-16 656.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Lapunk megtudta: a megbeszélések során szóba került a kishatárforgalom újjáélesztése is. Az ukrán fél természetesen örömmel venné, ha a határ mentén 50 kilométeres körzetben egyszerűsített formában lép-hetnék át az ukrán állampolgárok az ukrán–magyar határt. A magyar fél is támogatja az Európa Tanács fentebbi elképzelést tartalmazó dokumentumterve-zetét. A kishatárforgalomnak – mely vízummal ugyan, de útlevél nélkül tenné lehetővé az utazást – akkor lesz nagy jelentősége, amikor Magyarország is csatlakozik a schengeni előírásokhoz. »»

Jövő év január elsejétől módosul a nyugdíjasok illetményéről szóló törvény, változások lesznek az adó-kódexben, számítani lehet a meghirdetett kom-munális reform felgyorsulására, de újragondolják a törvényileg garantált szociális kedvezményeket is. »»

Vajon mi az, ami a két, mintegy 4200 lelket számoló község – Szernye és Barkaszó – polgár-mesterének sok álmatlan éjszakát okoz? »»

Mint arra kedves olvasóink bizonyára emlékeznek, lapunk hasábjain már beszámoltunk a kisgejőci kultúrház sanyarú sorsáról. »»

Az elmúlt hétvégén oktatási konferenciát tartottak a sóbányájáról híres Aknaszlatinán a magyar iskola megnyitásának 225. évfordulója tiszteletére. A nagy-község hat oktatási intézményének igazgatója tartott előadást, ismertetve az általuk vezetett tanintézetek munkáját. »»

A Munkácsi Tanítóképző jogelődje, a Munkácsi Magyar Királyi Elemi Népiskolai Tanítóképző Intézet 1914-ben nyílt meg. Megnyitásában nagy szerepet ját-szott Munkács akkori polgármestere, Nedeczei János, aki szorgalmazta és anyagilag is támogatta az intéz-mény megnyitását és zökkenőmentes működését. »»

Áradnak a kárpátaljai folyók, tájékoztatta lapunkat Volodimir Csepak, a megyei vízgazdálkodási főosztály vezetője. A megyeszerte napok óta tartó esőzés szerencsére változó intenzitású. Az is kedvező, hogy a nyári aszály következtében a talaj sok vizet képes elnyelni. »»

Új korszak kezdetét hirdette meg az ismét kudarccal végződött Európa-bajnoki selejtező ciklust követően menesztett Leonyid Burjak örökébe lépett Oleg Blohin. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó