2003. szeptember 23., kedd                                                     Országos közéleti lap                                                     143. (16 645.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Vannak szavak, melyek az évtizedek során alaki, és vannak, melyek jelentéstartalmi változáson men-nek keresztül. S olyanok is vannak, amelyek mind-kettőn. Ezek közé tartozik többek között a LEGO, mely gyermekjátékként született, ám ruhaipari világcégként vált felnőtté. Csapi leányvállalata ugyan még csak négyéves, mondja Mária Karpacsova, a női ruhane-műt gyártó ukrán–német közös vállalat igazgatónője, de gyermeknek már semmiképpen sem nevezhető. »»

Gajdos István és Olekszandr Feldman képviselő a napokban terjesztette a parlament elé azt a törvény-tervezetet, amely szerint el kell készíteni Az ukrajnai nemzeti kisebbségekről c. törvény új szerkesztésű szövegét. »»

Évek óta hiányolt, agresszív támadó futballt muta-tott be legutóbbi hazai bajnokiján az OSZK Zakar-pattya. Az országos labdarúgó-bajnokság másodosz-tályának 9. fordulójában az ungváriak a középcsapat-nak számító FK Krasziliv-Obolony gárdáját intézték el egy ötössel. »»

A fák nem nőnek az égig, tartja a közmondás, ami átvitt értelemben most ráillik az élvonalbeli magyar labdarúgó-bajnokság két őszi meglepetéscsapatára, a listavezető pozícióba is belekóstolt újonc pécsi és az átalakult siófoki együttesre is. Amint az várható volt, a bravúros kezdés után bekövetkeztek az első vereségek, s kissé máris visszacsúsztak a bajnoki táblázaton. Helyüket a bajnok MTK FC és a Videoton foglalta el. »»

Közismert tény, hogy az országban uralkodó nehéz gazdasági helyzet rányomta bélyegét az oktatási szférára is. Vidékünk iskoláit járva gyakran hallom panaszkodni a tanintézetek vezetőit, hogy egyre kevesebb pénz jut az iskolafenntartásra. A gondok, problémák felsorolása közben többségüknek eszébe sem jut, hogy ők maguk is tegyenek valamit azok megoldása érdekében. Mint ahogy tesznek más iskolák vezetői és tanárai.A Homoki Általános Iskolában jó hangulatban kezdődött az idei tanév. Szeptember 1-jén frissen festett, tiszta tantermek fogadták az iskolába érkezőket. A folyosó falaira visszakerültek a tantárgyi faliújságok, az iskola életéről beszámoló krónika, az illusztrált közlekedési szabályok, az alsósok legszebb rajzai és kézimunkái, és még sok egyéb, ami mind-mind arról tanúskodik, hogy itt sokrétű, alkotó szellemű munka folyik. »»

Lapunk szombati számában egy nagyobb léleg-zetű cikket közöltünk abból az alkalomból, hogy negy-ven éve alakult meg az ungvári egyetem magyar tago-zata. Ez az írás áttekintette a tagozat – a mai magyar filológiai tanszék – történetét és jelenét, kitért az általa végzett sokrétű munkára. Az alábbiakban a tanszék néhány mai, illetve nyugalmazott tanárát kértük fel arra, hogy ossza meg gondolatait olvasóinkkal. »»

"A Kárpáti Igaz Szó annak idején megírta, hogy a dolgozó nők számára a gyest a múlt év végi 58 hrivnyáról az idén 80-ra emelték, de azt egy szóval sem említette, hogy a nem dolgozó nőknek folyósított gyermekgondozási segély összege is nőtt... 44 kopij-kával. Netán azért, mert ezt még erős túlzással sem lehet emelésnek nevezni?" – szögezte nekünk a kér-dést B. Gáborné Beregszászból. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó