2003. szeptember 18., csütörtök                                                  Országos közéleti lap                                                  140. (16 642.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Mint már lapunkban is többször hírt adtunk róla, s az arra közlekedők nap mint nap a saját szemükkel is tapasztalhatják, a Csap–Kijev főútvonalon, a Csap–Szürte–Ungvár szakaszon teljes gőzzel folyik az út-építés. Az építésre kiírt pályázaton a több országban is jelen levő macedón világcég, a Gránit szkopjei kollek-tívájára esett a választás. A munkálatok irányítójával, Ljubomir Vladovval a helyszínen beszélgettünk. »»

Számokkal alátámasztható komoly előrelépések történtek ez évben a turizmus fejlesztése terén – jelen-tette be egyebek mellett szerdai sajtótájékoztatóján Ivan Rizak, a megyei állami közigazgatás elnöke. A hagyományos rendezvény rendhagyóan kezdődött... a jelen lévő újságírók megismerkedhettek egy a napok-ban kibocsátott, Kárpátalja nevezetességeit felsora-koztató fotóalbummal. »»

Az egyetemre betérve könnyen különbséget tehe-tünk az elsősök és a felsősök között. A tétován mozgó, mindenre aprólékosan figyelő, a hallgatótermek számait fürkésző diák biztosan "gólya". Az őt nagy adag önbizalommal, mosolyogva figyelő többiek pedig biztosan "öregdiákok" már. Néha hosszabb-rövidebb élcelődés után megszánják és útba igazítják a fiatalabbakat... Ilyen hangulat uralkodik az egyetem falai között szeptember közepén. »»

Mit kell tudni az önkéntes biztosításról? Mint azt nyugdíjasoknak szóló rovatunkban már elmondtuk, 2004. január elsejétől életbe lépnek azok a törvények, melyek új alapokra helyezik a nyugdíjrendszert. Ez háromszintes lesz. Az első két szintet a kötelező álla-mi nyugdíjbiztosítás képezi... az állami Nyugdíjalapba és a Felhalmozási Alapba történő befizetés, amit Az általánosan kötelező állami nyugdíjbiztosításról szóló törvény szabályoz (ezeket lapunk augusztus 2-i és 23-i számában ismertettük). A harmadik szintet az új rend-szerben a nem állami, vagyis önkéntes nyugdíjbizto-sítás alkotja. A következő évtől az a törvény is hatályos, mely a nem állami Nyugdíjalapok tevékenységét sza-bályozza. »»

Négy csoport nyolc mérkőzésével elkezdődött a legrangosabb európai kupatorna, a Labdarúgó Bajnokok Ligája 2003/2004-es idényének maratoni küzdelemsorozata. »»

Alighanem jelzésértékűként kell kezelnünk azt a jelenséget, hogy élsportolóink egyre inkább a külföldi versenyeket részesítik előnyben a különben nem kevésbé rangos hazai rendezvényekkel szemben. Ennek legújabb példáját a ritmikus gimnasztika legjobbjai szolgáltatták. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó