2003. szeptember 9., kedd                                                       Országos közéleti lap                                                       135. (16 637.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Ünnepi műsorral egybekötött kiállítást szervezett szombaton Rahón a város napja alkalmából az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség rahói járási középszintű szervezete. Ilyen rendezvényre első ízben került sor, mely szervesen kapcsolódott a város központi rendezvényeihez. »»

Valahányszor összefutottam vele az ungvári kor-zón vagy másutt, újságíróként képtelen voltam lemon-dani arról, hogy új munkái, tervei felől érdeklődjem, kicsit mindig az volt a benyomásom, hogy nem igazán szívesen beszél minderről. Visszafogott, kevés szavú, de végeredményben mégis színes egyéniség. De idővel megértettem a hozzáállását is... szerinte a mű-vészről elsősorban műveinek kell beszélnie. »»

– Mifelénk is gyenge lábakon áll a kultúra – hallottam Papp Ilona tiszacsomai népművelőtől. – De nemigen szeretek panaszkodni, inkább teszem a dolgomat. »»

Az elmúlt hétvégén a kontinens futballpályáin újra a válogatottaké volt a főszerep. A 2004-es portugáliai Európa-bajnokság selejtezőinek hajrájában vala-mennyi csoportban színre léptek a csapatok. Nem volt kivétel az ukrán válogatott sem, amely a 6. selejtező csoportban utolsó előtti mérkőzésén Észak-Írországot fogadta. A mérkőzés tétje a továbbjutás esélyének az életben tartása volt. Sajnos, csapatunk nem tudott élni a lehetőséggel. »»

Kárpátalján az idei tanévnyitón volt olyan iskola, ahol egyetlen első osztályost sem tudtak köszönteni az első csengő ünnepén – hangzott el azon a sajtó-tájékoztatón, amelyre a megyei oktatási és tudomá-nyos főosztály vezetője hívta meg a Kárpátalján mű-ködő felsőoktatási intézmények rektorait. »»

A Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola kapuját átlépve megállunk, hogy megcsodáljuk a klasszicista stílusban épült egykori megyeháza hom-lokzatát. Talán a hely szelleme teszi, de lelassítjuk lépteinket. Az érzés, hogy történelmi helyen járunk, magával ragad. A tanintézet előtti park jobboldali részén báró Perényi Zsigmond mellszobra áll. A bal oldalon Bartók Béláé, hiszen köztudott, hogy a zene-szerző első nyilvános hangversenyét ennek az épület-nek a nagytermében adta. Az iskola udvara hangos a gyermekzsivajtól, a szünetben az apróságok fogócs-kát játszanak. A kipirult gyermekarcok, a csengő kacajok láttán-hallatán jóleső érzéssel térünk be a tanintézetbe a szépen kovácsolt vaskapun, amely még eredeti állapotában maradt ránk a Perényiek korából. »»

Ivan Rizak, a megyei állami közigazgatás elnöke rendelkezésének értelmében szeptember elsejéig minden kedvezményezettnek jutányosan palackos gázt és szilárd tüzelőt kellett biztosítani. Ennek apro-póján érdeklődtünk Beregszászi Ferenctől, Bátyu polgármesterétől, mi a helyzet e téren a községben, hogyan készülnek a télre, milyen problémák megoldá-sán fáradozik a községi tanács. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó