2003. szeptember 4., csütörtök                                                  Országos közéleti lap                                                  132. (16 634.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Hetente kétszer gördül ki a Szőlős–Sanders Gmbh német–ukrán közösvállalat nagyszőlősi gyár-udvaráról az üzem termékeit a cég németországi, bramschei központjába szállító kamion, hogy azután Németország, az USA, Franciaország, Hollandia, Ka-nada, Olaszország áruházaiban tűnjenek fel a Tisza-menti városban előállított párna- és paplantokok, illetve – huzatok, lepedők, függönyök. Bizonyítva, hogy megfelelő tőkével, gépekkel Kárpátalján is el lehet érni a világszínvonalat. S az ide érkező számára már első pillantásra is a fejlődést tanúsítja a gyár tavaly felépített új iroda- és szolgáltató épülete, valamint az új varroda, melynek egyik felében már 1998, a másikban pedig a múlt esztendő óta folyik a termelés. Nem is akárhogy... »»

Sokan úgy gondolnak a milícia munkatársaira, hogy elsősorban a róluk szóló anekdoták, viccek jutnak az eszükbe. Pedig a rendőrviccek legtöbbjét maguk a testület tagjai eszelik ki. Másrészt munka-kerülő embereknek tartják azokat a fiatalokat, akik milicistaként próbálnak maguknak egzisztenciát te-remteni. Egyszóval a lakosság körében egyfajta negatív előítélet övezi a milicista hivatást. Pedig hova máshova fordulhat segítségért az az állampolgár, akit valamilyen inzultus, sérelem ér? »»

Az idén ugyan nem volt kerek évfordulója Nagy-szőlős fennállásának – a településről először 1262-ben esik említés a korabeli krónikákban –, a város napjának megtartását mégsem mulasztották el. Ennek egyik fénypontja kétségtelenül a Kristalevi hrona (Kristályos fürtök) modern dal- és táncfesztivál volt. »»

Való igaz, hogy elkezdődött a tanulás, de ez egyál-talán nem jelenti azt, hogy most már vége a könnyed szórakozásnak, a bulihangulatnak. A megyénkben működő ifjúsági szervezetek gondoskodnak arról, hogy a diákok tanév közben se unatkozzanak. Komo-lyabb és könnyedebb programok egyaránt várják a fiatalokat. Alábbi körképünkből megtudhatjátok, hogy az ősz folyamán milyen rendezvényekkel várnak benneteket az ifjúsági szervezetek, közösségek. »»

A II. világháború veteránjai nemzetközi találkozó-jának résztvevője volt Hanti Vilmos, a Magyar Ellen-állók és Antifasiszták Szövetségének elnöke. A Szö-vetség hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a Magyarországgal szomszédos államok hasonló szer-vezeteivel, amelyekkel közös rendezvényeket, talál-kozókat, konferenciákat tartanak. Nem meglepő tehát a Hanti Vilmos vezette küldöttség Kárpátaljára érkezé-se. A Szövetség elnökével Ungváron beszélgettünk a szervezet múltjáról, tevékenységéről és terveiről. »»

Kárpátalja egyetlen felső ligás együttese, az Ungvári Kárpáti női kézilabda-csapata megkezdte felkészülését a szeptember 24-én kezdődő, 2003–2004-es bajnoki idényre. »»

Véget ért a sakkvilág hidegháborúja, amelyből, mint az várható volt, a Nemzetközi Sakkszövetség került ki győztesen a hivatalban lévő világbajnokkal, az ukrán Ruszlan Ponomarevvel szemben. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó