2003. szeptember 2., kedd                                                       Országos közéleti lap                                                       131. (16 633.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Különös jelentősége volt az idei tanévnyitónak a huszti magyar általános iskolában. Különös, hiszen a megyei fellebbviteli bíróság néhány nappal ezelőtti döntéséig még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán folytatódhat-e az oktatás. »»

Mikola Andrusz, a megyei tanács elnöke szemé-lyes jelenlétével tisztelte meg a tanévkezdést az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskolában és Gimnáziumban. »»

Sokan nem is gondolnák, milyen hányatott sorsú, mekkora megpróbáltatásokat átélt emberek élnek környezetünkben. Az ungvári járási Csabanyivkán élő Vaszil Pavlik személyesen kereste fel a szerkesztősé-günket és mesélte el megpróbáltatásait. Tette ezt azzal a szándékkal, hogy szeretné, ha a kárpátaljai magyarok is megismerkednének nem mindennapi történetével. »»

A civilizáció egyik átka, hogy az emberiség pazar-lóan bánik a természeti kincsekkel, nem fordít elegen-dő figyelmet környezetének védelmére, de a kulturális értékek ápolására sem. Most azonban, amikor egyre kritikusabbá válik a helyzet, a huszonnegyedik órában vagyunk, az államok vezetői végre jobban odafigyelnek a szakértők, tudósok véleményére és megfelelő lépé-seket is tesznek. Így alakult meg például az idén az Ukrán Kulturális Örökség Védelmének Állami Szolgá-lata. »»

Tegnap országszerte megszólalt az első csengő, benépesültek az elmúlt hónapokban üresen álló tan-termek. Az idei tanévkezdés merőben eltér a korábbi-aktól, ugyanis mind a diákok, mind a tanárok számára tartogat újításokat. A középiskolák folyamatosan új oktatási formára térnek át: a felső osztályokban meg-kezdődik a diákok szakmai képzése is. A pedagógu-sok pedig harminc százalékos fizetésemelésre szá-míthatnak. »»

A 7. forduló mérkőzéseit bonyolították le az orszá-gos labdarúgó-bajnokság felső ligájában, egyetlen igazi rangadóval. A fő kérdés tehát elsősorban az volt, hogyan regenerálódtak a hét közben nemzetközi kupameccset játszó csapatok, illetve milyen formában vannak a kéthetes pontvadászati szünet után a bajnokság eddig meghatározónak bizonyult játékosai. Az utóbbi különösen nagy súllyal esik a latba, hiszen a közeljövőben a válogatottra is sorsdöntő mérkőzések várnak. »»

Jórészt éppen a múlt üzenetét köveikben hordozó építészeti műemlékek teszik, tehetik széppé, egyedivé s a turizmus számára is vonzóvá egy-egy település arculatát. Így ezek megőrzése, szükség esetén pedig a felújításuk gazdasági hasznot is hajt, amennyiben a vendéglátóipar európai (vagy azt megközelítő) szintre hozásával, illetve a falusi turizmus fejlesztésével páro-sul. S még egy várrom is szolgálhatja az idegen-forgalom ügyét, ha nem burjánzó gaztenger öleli körül a falakat, s a további pusztulástól megóvják a történel-mi köveket. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó