2003. augusztus 23., szombat                                          Országos közéleti lap                                          125-126. (16 627-16 628.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Úgy tartják, öreg fát nehéz átültetni. S ez nemegy-szer az emberekre is érvényes. Sok esetben még a fiatalabb évjáratúakra is. Ami nem is csoda, hiszen az emberek többsége – valószínűleg génjeiből ereden-dően – ódzkodik minden újtól. »»

A közéletben szerepet vállaló emberek gyakran fejtik ki álláspontjukat, mondják el véleményüket az írott és elektronikus médiában. Tudjuk, miként gon-dolkodnak az aktuális gazdasági, politikai, társadalmi helyzetről, mi foglalkoztatja őket, hol jártak legutóbb és hová készülnek. Sokkal kevesebbet, olykor szinte semmit sem tudunk viszont magánéletükről. Kulcs-lyuk című rovatunkban épp ezért Kárpátalja ismert közéleti személyiségeit faggatjuk, kicsit másképp... Mai beszélgetőpartnerünk Zsurki József, az Ungvári Városi Poliklinika sebészeti osztályának vezetője. »»

"A Kárpáti Igaz Szó úgy tájékoztatott bennünket, hogy abban a hónapban, amikor a nyugdíjas elhalálo-zott, a nyugdíját még kötelesek kifizetni. A szomszé-dom, akinek felesége egy nappal a járandóság ki-kézbesítése után elhunyt, mégis kénytelen volt vissza-fizetni a Nyugdíjalapnak az összeget. Miért?" – kérdez-te Kövér Klára Ungvárról. »»

Furcsa ellentmondás, de könnyebben írok bárki-ről, akit futólag ismertem meg, mint egy olyan emberről, akihez az évtizedes barátság szálai kötnek. Márpedig a Szemrád Emillel való barátságunk elég régi keletű, a múlt század ötvenes éveibe nyúlik vissza, amikor jómagam kisdiákként koptattam az ungvári magyar iskola padját, ő pedig fiatal tanár volt. Felnéztem reá, mint felnőtt férfira, a Tanító Bácsira. »»

A Szürtei Középiskola nagytatarozásának kérdése régóta napirenden van. Ám az elmúlt években nem kapott pénzt az intézmény, pedig a tető már beázott, az épület külső burkolata málladozott. Az idei tanév végén viszont jelentős összeget utaltak ki, így aki arrafelé jár, az épületet övező állványokon serényen dolgozó munkásokat láthat. »»

A július 12-i lapban A nyugellátásról szóló törvényben eszközölt módosításokat ismertettük. Ezek július 1-jétől már életbe is léptek. Augusztus 2-án megjelent rovatunkban Az általánosan kötelező állami nyugdíjbiztosításról elfogadott törvényről tájékoztattuk olvasóinkat, mely 2004. január 1-jétől hatályos. Ez rendelkezik arról, hogy a mostani öregségi nyugdíja-kat januártól újraszámolják és eltörlik a maximális nyugdíjat. Ennek a jogszabálynak az életbe lépésével az eddigi nyugellátási rendszert a nyugdíjbiztosítási váltja fel, mely – mint arról korábban már nemegyszer szóltunk – háromszintes (szakaszos) lesz. »»

Az alcím ez esetben némi módosításra szorul, hiszen Ráti Sándor nagydobronyi vállalkozó tevékeny-ségéről korábban – mintegy két esztendeje – olvas-hattak lapunkban. Első kérdésem tehát kézenfekvően az volt, mennyit változott azóta, fejlődött-e a cége. »»

A jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság selejte-zőinek őszi hajrájához közeledve a hét közepén a válo-gatottaké volt a főszerep az Öreg Kontinens futball-pályáin. A szakvezetők előkészületi mérkőzéseken igyekeztek elvégezni az utolsó simításokat a taktikai variációkon és felmérni csapatuk készenléti állapotát, a szurkolók pedig számot vethettek azzal, mit várhat-nak kedvenceiktől a sorsdöntő összecsapásokon. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó