2003. augusztus 21., csütörtök                                                   Országos közéleti lap                                                   124. (16 626.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Államalapító Szent István királyunk ünnepe alkal-mából a BMKSZ és az UMDSZ beregszászi városi szervezete közös zenés-irodalmi megemlékezést tar-tott augusztus 19-én a Beregszászi Művészeti Iskola hangversenytermében. »»

Aki manapság zöldségtermesztéssel foglalkozik Kárpátalján, az annyi problémával szembesül, hogy még felsorolni is hosszadalmas lenne. Így inkább csak a főbb "csapásirányokat" próbálnánk az alábbi-akban bejárni. Mégpedig a feldolgozó véleményét kérve ki. »»

Ez a foci nem az a foci. Cselezni itt nem igazán lehet, rúgni még csak-csak, de futni szintén rizikós. Egy-egy sprintkísérletnek általában nagy esés, helyesebben csobbanás a vége. Kitalálhattátok: vízi-fociról van szó. »»

Az emberi felelőtlenség (lásd, környezetszeny-nyezés, üvegház-hatás) által megbolygatott természet szélsőséges időjárással ütött vissza az idén. Hosz-szúra nyúlt, hideg tél, hirtelen jött kánikula, száraz, forró nyár tette próbára a mezei kultúrákat és a földből élő gazdálkodókat. Hogyan sikerült a kedvezőtlen kö-rülményekhez alkalmazkodni, megtermelni, értékesí-teni a paradicsomot, az uborkát? Ezekről a kérdések-ről beszélgettem egy salánki, illetve két feketepataki gazdálkodóval. »»

Nagyot változott a világ körülöttünk, mióta Ukrajna elnyerte függetlenségét. Az élet valamennyi szféráját érintő új szelek az oktatást sem kerülték el. Ha akar-juk, ha nem, tény: a tudás is árucikké vált. Az oktatás pedig a szolgáltatói szféra egyik ága lett. Arról, hogy ez mennyire így van, ékesen vallanak a számadatok. »»

Immáron 11. alkalommal rendezték meg Buda-pesten, az Óbudai Hajógyári Szigeten az Európában unikumnak számító Sziget Fesztivált. Közel 40 ország-ból érkeztek "szigetlakók" és előadók. 62 színpad és sátor várta a szórakozni vágyókat, ahol szabad volt a tombolás és minden, ami belefért. »»

Az utóbbi hetek, hónapok – sőt, az sem túlzás, ha évet mondunk – labdarúgó botrányai mérhetetlen károkat okoztak a világ legnépszerűbb sportágának. Sajnos, ma már sok helyütt egyre inkább nem a bőrgolyóról szól a történet. És nem kivétel ez alól szűkebb pátriánk labdarúgása sem, amit mi sem bizonyít jobban, mint azok a szurkolói rendbontások, amelyek a kárpátaljai pályákon történnek. »»

Riskó Katalin Ungvárról érdeklődött:
– Az ungváriak egykori közkedvelt fürdőhelye, az orihovicai tó és környéke ma siralmasan néz ki. Sem pihenni, sem horgászni nem lehet ott. Mi lesz a tó további sorsa, benépesedik-e még valaha üdülőkkel a tó és környéke, vagy ebek harmincadjára jut? »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó