2003. augusztus 16., szombat                                          Országos közéleti lap                                          121-122. (16 623-16 624.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Kárpátalja országunk azon régióinak egyike ame-lyeket leginkább fenyegetnek az árvizek. A Tiszán pél-dául az utóbbi néhány évben kétszer is rekordmagas-ságú árhullám vonult le, több helyen átszakítva a gáta-kat, romba döntve rengeteg lakóházat, iskolát, ipari létesítményt, fedél nélkül hagyva emberek ezreit. »»

Illusztris vendége volt megyénknek. Beregszászra látogatott Kű Lajos, a Ferencváros egykori válogatott csatára. »»

Azt tartja az illem – ha ugyan ilyen fogalom még létezik –, hogy ne kutass a más zsebében. Az élet azonban, mint sok minden mást, ezt is átformálta. Egy pályakezdő a maga módján igenis belenéz mások pénztárcájába, miközben azon meditál, hová érdemes dolgozni menni, melyik pálya kecsegtet a legkedve-zőbb anyagi feltételekkel. »»

Hogy miként alakul az ember sorsa, az természe-tesen függ az egyéntől, neveltetésétől, az adott kor társadalmi viszonyaitól... s hadd ne soroljam tovább az összetevőket. Ám a körülmények véletlen alakulá-sát sem lehet figyelmen kívül hagyni. Annak eldönté-sét, hogy Vavra Klára eddigi életét, munkásságát ki, kik, mi, mik és hogyan alakították, az olvasóra bízom. Csupán egyetlen megjegyzést bocsátok előre: pályá-ját aligha lehet mindennapinak, szokványosnak, szür-kének nevezni. »»

A hatéves Julcsi egy ideig élvezte a dolgot. Ragaszkodott a százegy kiskutyával megbolondított iskolatáskához, kedvtelve rendezgette a tolltartóját, amelyről Hófehérke és a hét törpe, valamint a Kis hableány mosolygott vissza, és az Ariel arcmásával díszített füzetek is nagyon kedvére voltak. Az iskolába való beiratkozás utáni napok egyikén úgy foglalta össze véleményét izgatottan faggatózó szüleinek, hogy nagyon jó dolog iskolásnak lenni. Aztán a vacsoránál váratlanul megkérdezte: "És holnap hová megyünk?" A szülők szájában megállt a falat. "Hát iskolába, holnap kezdődik a tanítás" – válaszolták tétován. "Megint?!" – kerekedett el a gyerek szeme. »»

A közéletben szerepet vállaló emberek gyakran fejtik ki álláspontjukat, mondják el véleményüket az írott és elektronikus médiában. Tudjuk, miként gon-dolkodnak az aktuális gazdasági, politikai, társadalmi helyzetről, mi foglalkoztatja őket, hol jártak legutóbb és hová készülnek. Sokkal kevesebbet, olykor szinte semmit sem tudunk viszont magánéletükről. Kulcs-lyuk című rovatunkban épp ezért Kárpátalja ismert közéleti személyiségeit faggatjuk, kicsit másképp...
E heti vendégünk Zubánics László, a Beregi Hír-lap főszerkesztője, a Hármashatár Irodalmi Társaság társelnöke, az UMDSZ Országos Tanácsának elnöke. »»

Véget értek a felvételi vizsgák, az újdonsült diákok fellélegezhetnek. Ki azért, mert sikerült felvételt nyernie a választott tanintézetbe, ki pedig azért, mert állami ösztöndíjasként tanulhat tovább. Az Ungvári Állami Informatikai, Közgazdasági és Jogi Főiskolán a választható szakok száma egyre bővül. És bár a legfiatalabb tanintézeteink közé tartozik, egyike a legnépszerűbbeknek. Hogy miért, erről Olena Melnik-kel, a felvételi bizottság felelős titkárával beszélget-tünk. »»

Mi tagadás, kemény munkában találtam Matl Pétert. A munkácsi szobrászművész a műtermében éppen egy hatalmas méretű, súlyos szobrot igyekezett elmozdítani – kissé megemelni – harmadmagával együtt, de úgy is nagyon nehezen boldogult vele. »»

A labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtező körének első mérkőzésén léptek pályára a csapatok, hogy az utolsó akadályt leküzdve biztosítsák helyüket a BL mezőnyében. Hazai pályán kísérelte meg megten-ni az első lépést az áhított cél felé a Sahtar Doneck és az MTK Hungária is. »»

A Zakarpattya labdarúgó-csapata hazai pályán játssza következő Ukrán Kupa-mérkőzését, melynek tétje immár a legjobb 16 közé jutás. Ebből pedig mindjárt az is kiderül, hogy az ungváriak élvonalbeli ellenfelet kaptak. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó