2003. augusztus 14., csütörtök                                                   Országos közéleti lap                                                   120. (16 622.) szám


Kárpáti Igaz Szó
A nyár vége felé járunk, s lassan beérnek – né-melyik már el is érett – a különféle zöldség- és gyümölcsfélék, nem mellékes, hol értékesítheti fölös-legét a kistermelő, van-e megbízható felvevőpiac Kárpátalján, számíthat-e a feldolgozók támogatására, vagy füstbe ment terv marad minden évkezdeti számítgatása? Dobhatja ismét a szemétbe, vagy jobbik esetben az állatok elé, ami szerény portáján megtermett? »»

Nemzetközi tudományos expedíció indul. A Tiszán 1954-ben úszott utoljára valódi tutaj. A nagy hagyo-mányokkal rendelkező faúsztatás felelevenítése, illet-ve egy nemzetközi természetvédelmi expedíció elindí-tása apropóján született meg az elhatározás, hogy valódi, farönkökből ácsolt tutajjal vágnak neki tudósok, ökológusok, hogy Rahótól Szolnokig tutajozva tanul-mányozzák a Tisza élővilágát. »»

A nyár nem jelent egyet az uborkaszezonnal az Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes számára, amely nemrég érkezett haza egy háromhetes magyarországi vendégkörútról. »»

Az év elején nagy sajtóvisszhangja volt megye-szerte, hogy egymás után zárták be a tűzoltó-szertárakat. Elsősorban a községi tűzoltóalakulatok megszűnése keltett nagy felháborodást. »»

A técsői járás Ukrajna legnagyobb és legnépe-sebb járása, egy unikális szeglete az országnak. A fenti legeken túl ugyanis festőien szép hegyvidéki erdők borítják, mesebeli folyóvölgyek szabdalják, ahol bármely turista a tájra rácsodálkozva jár-kel. »»

A kárpátaljaiak döntő többsége rendelkezik föld-tulajdonnal, illetve használ, vagy bérel bizonyos területet. S mint az köztudott, országunkban a föld-használat nem ingyenes. A földért vagy adót, vagy bérleti díjat kell fizetni. »»

A labdarúgó Bajnokok Ligájának második selej-tező fordulójában bekapcsolódott a küzdelembe az ukrán bajnok és kupagyőztes Dinamo Kijev is. Ellen-fele a horvát bajnok Dinamo Zagreb volt, amely a pontszerzés reményében lépett pályára az ukrán fő-városban, a néhol foghíjas lelátójú Lobanovszkij-stadionban. »»

Rajtolt a 2003/2004-es kiírású labdarúgó Ukrán Kupa mezőnye. 32 pályán léptek a zöld gyepre a csapatok, hogy egy találkozón eldöntsék a továbbjutás sorsát. Valamennyi mérkőzésen az alacsonyabb osztályú klubok voltak a pályaválasztók, de csak négynek sikerült élnie ezzel az előnnyel. Ám így is két felső ligás klub vált alacsonyabb osztályú ellenfele áldozatává. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó