2003. augusztus 12., kedd                                                        Országos közéleti lap                                                        119. (16 621.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Nem tudok olyan polgártársamról, akinek még soha nem lett volna semmi gondja a villannyal, a gázzal, a vízzel vagy a fűtéssel. Természetesen az év más-más időszakában. »»

Augusztus 10-én, vasárnap, másodízben rendez-tek falunapot az egybeépült, közös községi tanács által vezetett nagyszőlősi járási településeken, Feke-tepatakon és Verbőcön. »»

Évek óta gondot jelentett a nemzetiségi iskolák tankönyvellátása. Ezért jó hír, hogy az utóbbi időben áttörés történt: folyamatosan jelennek meg a tervezett tankönyvek. A tanévkezdésig pedig a még nyomdában lévők is elkészülnek. Varga Bélát, a Lvivi Szvit Kiadó Ungvári Magyar Tankönyvszerkesztőségének vezetőjét arról kérdeztem, milyen új tankönyveket vehetnek a kezükbe iskoláskorú gyermekeink az új tanévben: »»

A nemzet is olyan, mint egy fa. Talaja a történe-lem, melyben gyökerezik, melyből erőt meríthet a jelen harcaihoz, illetve melynek ballépéseiből is okulhat, hogy el ne veszítse a jövőt. Nemhiába mondták a rómaiak: "Historia est magister vitae", vagyis: a történelem az élet tanítómestere. Egy kisebbségi hely-zetbe került nemzetrész számára pedig kimondottan nagy jelentősége van annak, hogy ismerje a szülő-földje múltját, tisztában legyen vele, miként kapcsoló-dik az a nemzeti történelem egészéhez, s egészséges nemzeti önérzettel vallhassa a sajátjának a földet, amelyből vétetett... »»

A helyenként még mindig szép galériaerdőktől övezett Tisza, a végtelenbe nyúló síkság és a fölé emelkedő fenséges hegyek látványa, a múltat köveik-be záró romantikus várromok, gótikus templomok s a népi építészet még meglevő emlékei – mind-mind olyan tényezők, melyek, ha színvonalas vendéglátás-sal párosulnak, a nagyszőlősi járásban is kedvező feltételeket teremtenek a turizmus fejlődéséhez. De mi a helyzet ma itt az idegenforgalom területén? »»

A kárpátaljai festőiskola képviselői elsősorban tájképekkel írták be nevüket a művészettörténetbe. Ám a portréfestésnek nagy hagyományai vannak vidék-ünkön és a jelene sem elhanyagolható. Ezt példázza az a kiállítás, amely a megyei szépművészeti múzeum hat termében és előcsarnokában nyílt meg és a XVIII. századtól a napjainkig öleli fel az arcképfestészetet. »»

Második alkalommal rendezte meg a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület Péterfalván a Magyar Alkotók Fórumát. »»

Máriapócs neve ismerősen cseng a magyar fül-nek. A közismert zarándokhelyet turisták ezrei keresik fel évente. De egyre többet hallani a helyi labdarúgó-csapatról is, amelynek a pályáján már a Dinamo Kijev utánpótlás-csapata is edzőtáborozott. A helyi futball-élet szakmai irányítója Andrejcsák Róbert, az egykori kapus Kárpátaljáról. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó