2003. augusztus 5., kedd                                                         Országos közéleti lap                                                         115. (16 617.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Ahogy közeledik a november, az Ukrajnával szem-beni magyarországi vízum-kötelezettség bevezetésé-nek az időpontja, úgy tesszük fel magunkban mind sűrűbben a nagy kérdést: miként fogjuk fenntartani az anyaországhoz, ottani rokonainkhoz, ismerőseinkhez fűződő kapcsolatainkat a későbbiek során? S miként maradhatnak fenn a kárpátaljai magyarságot Magyar-országhoz fűző kulturális, szellemi és gazdasági köte-lékek? A közelmúltban jómagam is ezeket a kérdése-ket tettem fel a vidékünket felkereső Németh János-nak, a Határon Túli Magyarok Hivatala főosztályveze-tőjének. »»

Ilku Marion József életműve jó példa arra, hogyan lehet valaki lokálpatrióta, miközben őmaga másutt él, másutt bontakozik ki alkotó tevékenysége. »»

Kárpátalja soknemzetiségű lakosságának kultu-rális és szellemi életében nagy szerepet töltött és tölt be a sajtó. A különböző napilapok, hetilapok, folyó-iratok, hírlapok az információszerzés egyik formáját jelentik. Megyénk sajtótörténete nincs eléggé feldol-gozva, igény van egyes bibliográfiák kiadására, újra-kiadására, átdolgozására, ami segítséget nyújthat a helybeli és külföldi kutatóknak. »»

Rekkenő hőségben bonyolították le az őszi idény második fordulóját a magyar labdarúgás élvonalában. A lejátszott 6 mérkőzésen 15 gól esett, pontosabban csak öt találkozón, mivel egy meccsen gólképtelennek bizonyultak a csapatok. És ez így nem rossz átlag. Két pontosztozkodás mellett 2 hazai győzelem és ugyan-annyi vendégsiker született, ami arra enged következ-tetni, hogy kiegyensúlyozott mezőny vágott neki a 2003/2004-es bajnoki pontvadászatnak. »»

A kiszáradt filctollból tarka szárnyú pillangó, tojás-héjból mozaikábrák, száraz virágból és termésből faliképek, ikebanák, néhány színes papírból madarak és mesefigurák... Némi fantáziával, kreativitással és egy kis tanári segítséggel pompás dolgokat készítettek azok a táborozó gyerekek, akik immár kilencedik alkalommal vesznek részt az anyanyelvi Irka-táborban. »»

A nyári táborok a vakáció első napjaitól kezdve folyamatosan fogadják az iskolásokat. 14 napközis tábor működik a beregszászi járás tanintézeteinek bázisán, ahol eddig 405 gyermek nyaralt. Közülük 132 sokgyermekes családból származik, 66 árva, 53 cser-nobili károsult gyermeke, 147 szociálisan hátrányos, illetve kis jövedelmű család csemetéje, 84 félárva, 10 egészségügyi nyilvántartásban levő, illetve 9 deviáns magatartású fiatal. »»

A rangadók fordulója volt az országos labdarúgó-bajnokság 4. játéknapja, amelynek kínálatában olyan szurkolócsalogató összecsapások szerepeltek, mint a Dinamo Kijev – Dnyipro Dnyipropetrovszk, Metalurg Doneck – Arszenal Kijev, s nem kisebb várakozás előzte meg a Sahtar Doneck lvivi vendégjátékát sem. És sem a szurkolóknak, sem a szakembereknek nem kellett csalódniuk. »»

Az utóbbi hetekben megyeszerte, így a bereg-szászi járásban is sok aggodalomra adott okot a liszt, a cukor, a kenyér árának változása nyugtalanítóak voltak az ezzel kapcsolatban megjelent hírek, álhírek. Mi a valóság? Mire számíthatnak az emberek a nyári befőzések idején? Lesz-e elegendő gabona? Ezekre és más kérdésekre válaszolt Erdélyi Károly. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó