2003. július 22., kedd                                                             Országos közéleti lap                                                             107. (16 609.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Alig néhány esztendeje fogadták el a "Kárpátalja különleges gazdasági övezetről" szóló törvényt, s má-ris módosításra szorul. Miért? Rosszul alapozták meg gazdaságilag a jogszabályt, elszámították magukat a korábbi vezetők, netán más tényezők játszottak közre? Ezekről és más problémákról osztotta meg véle-ményét a Kárpáti Igaz Szó olvasóival Bihari András. »»

A nyári kánikula évről évre hangsúlyossá teszi azokat a komoly közegészségügyi problémákat, me-lyek megoldását egyelőre hiába sürgetik, kérik, követelik Munkács vezetői, a helyi KÖJÁL orvosai. Gondterhelt Rákóczi Pál, a városi tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályának vezetője is. »»

A napokban Csongoron jártam. Habár nem sze-retem adatokkal terhelni az olvasót, mégis megemlí-teném, hogy ez a magyar falu az írásos dokumen-tumokban először 1406-ban szerepel, de megbízható források szerint már korábban is lakott volt. Tudnivaló, hogy Csongor határában értékes bronzkori leletekre bukkantak a régészek. »»

Vastag bőrcsizma, bőrnadrág, rojtos bőrdzseki. Hm... Nem éppen lenge öltözet a rekkenő, nyári hőségben. És ha még hozzáadjuk a sátor melegét, no meg az attrakció közben kialakuló feszültség okozta izgalmat, elképzelheti az olvasó, hogy érzi magát egy-egy előadás alatt az állatszelídítő. Esetünkben ő Marcel Janecek, a közelmúltban Ungváron szerepelt prágai cirkusz igazgatója. »»

Balogh Klára, Klárika, Klári néni – így szólítják meg az emberek, életkortól, a vele fenntartott kap-csolattól függően. És szinte nap mint nap nagyon sokan fordulnak hozzá. Egyesek azért, hogy szakmai kérdésekben tanácsot adjon, mások azért, hogy inter-jút kérjenek tőle. Mind az országos, mind a megyei média képviselői rendszeresen felkeressük őt –, ismét mások egyszerűen azért, hogy elbeszélges-senek vele. A lényeg az, hogy határtalanul tágas az ismerőseinek köre, ismerik őt Ukrajnától kezdve Franciaországon, Németországon át az Amerikai Egyesült Államokig és Kanadáig. »»

Bár megfogadtam, hogy a jövőben semmilyen provokáló és a személyemet sértő aljas, lejárató megnyilatkozásra nem fogok reagálni, most mégis szükségét érzem, hogy záróakkordként az utolsó észrevételeimet megtegyem. »»

A szentesi "Mosolygósabb Régióért" Kulturális Közhasznú Egyesület a tavasz folyamán meseíró pályázatot hirdetett 12 éves tanulók számára. A kiírók a környezetvédelem témakörében Csongrád megyei és a határon túli magyarlakta településeken élő kisdiákok munkáit várták a pályázatra. Eredményesen. A hetven diák megfogalmazásában lakóhelyük szép ábrázolása jelent meg. »»

Közel négyszázan vettek részt Dercenben a Zsukovszky Miklós tiszteletes által szervezett Családi Napon. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó