2003. július 19., szombat                                               Országos közéleti lap                                               105-106. (16 607-16 608.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Az UMDSZ nem valami vagy valakik ellen, hanem valamiért és valakikért szövetkezik – hangzott el többször is, és nem csupán az elnöki beszámolóban az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Bereg-szászban megtartott I. kongresszusán. Az alábbiak-ban néhány tézist idézünk Gajdos István elnöki beszá-molójából. »»

A tervek szerint jövő nyárra befejeződik az újabb kárpótlási folyamat – hangzott el egyebek mellett a Központi Kárrendezési Irodában (KKI) lefolytatott tár-gyaláson. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség által kezdeményezett megbeszélésen Kőszeghy Elemér alelnök, illetve Menczer Gusztáv, a KKI Társadalmi Kollégiumának elnöke és Juhász Zoltán, a KKI főigazgatója vett részt. »»

Mint ismeretes, az Illyés Közalapítvány (IKA) új kárpátaljai alkuratóriumát nem sikerült megalakítani, ezért ebben az esztendőben az itteni pályázatokról a budapesti testület ennek ajánlásai nélkül döntött. »»

A párhuzamosan természetesen nem földrajzilag értendő. Miután Heorhij Kirpa, Ukrajna közlekedési minisztere meghirdette, hogy az ország főútvonalait európai színvonalúvá kell tenni, eddig soha nem látott méretű pénzösszegeket fordítanak a program megva-lósítására. Több mint kétmilliárd hrivnya kezdőtőkével épül a Kijev–Odessza autópálya. S vele egyidőben a Kijev–Csap útvonal is hasonló színvonalon, ami talán nem is véletlen, mivel Heorhij Kirpa egyben Csap díszpolgára is. »»

Az egyik legfontosabb táplálékunk kétségtelenül a kenyér. Nem mindegy viszont, milyen az ellátás belő-le, s a választék, az áruminőség kielégíti-e a vásárlók igényeit. Az sem másodrendű kérdés, milyen áron kerül az asztalra. »»

A közéletben szerepet vállaló emberek gyakran fejtik ki álláspontjukat, mondják el véleményüket az írott és elektronikus médiában. Tudjuk, miként gon-dolkodnak az aktuális gazdasági, politikai, társadalmi helyzetről, mi foglalkoztatja őket, hol jártak legutóbb és hová készülnek. Sokkal kevesebbet, olykor szinte semmit sem tudunk viszont magánéletükről. Kulcs-lyuk című rovatunkban épp ezért Kárpátalja ismert közéleti személyiségeit faggatjuk, kicsit másképp...
E heti vendégünk Galajda József, a Beregszászi Nyomda igazgatója, a "Beregszász 900 éves" Városvédő Alapítvány elnöke, a beregszászi járási művelődési dolgozók szakszervezetének elnöke. »»

A beregszászi járás határ menti településein sokan várták azt a júliusi napot, amikor újra megnyílt a forgalom előtt az Asztély–Beregsurány határátkelő. »»

Egy szál égő gyertya mellett barátok, kollégák, ismerősök gyűltek össze, hogy együtt emlékezzenek az egy éve elhunyt Pavlo Bedzirre. A grafikusművészre, az emberre. A hallatlanul színes, már-már jelenség-nek mondható egyéniségre, aki annyira hozzátartozott városunk arculatához, mint a Galagó, a Várhegy, vagy az Ung parti sétány a hársfákkal... »»

E napokban a lengyelországi Ciechocinek város-ban rendezett nemzetközi roma dal- és táncfesztiválon lép közönség elé a kárpátaljai romák Lautari zenei egyesülésének azonos nevű zenei-drámai színháza. Közvetlenül elutazásuk előtt kerestem fel a társulatot próbájukon az ungvári PADIJUN egyik harmadik emeleti termében. »»

Dercenben első alkalommal nyitottak református gyermektábort. Szervezője Zsukovszky Miklós tisztele-tes. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó