2003. július 10., csütörtök                                                        Országos közéleti lap                                                        100. (16 602.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Megyénk legrangosabb felsőoktatási tanintéze-tében, a nemrég akkreditált, a legmagasabb, IV. kategóriába minősített Ungvári Nemzeti Egyetemen tegnap megkezdődtek a felvételi vizsgák. Az idén rekord mennyiségű kérvény futott be a felvételi bizottsághoz, és a legtöbb szakon túljelentkezés van. Míg tavaly 2158 diák jelentkezett a nappali tagozatra és 621 a levelezőre, a kedd délutáni adatok alapján idén 2718-an adták be kérvényüket a nappali és 642-en a levelező tagozatra.
A felvételivel kapcsolatos további részletekről Horváth Andrást, a felvételi bizottság felelős titkárát kérdeztem. »»

Abból a helyzetből kiindulva, amely egyes alap-vető élelmiszerek, köztük a kenyér, a liszt, a makaróni, a cukor és a darafélék indokolatlan árdrágulásával alakult ki az országban, a megye végrehajtó hatalmi szervei megkülönböztetett figyelmet fordítanak erre a kérdésre, határozott lépéseket tesznek a probléma megoldása érdekében. »»

A hétvégén két jelentős társadalompolitikai eseményre figyel Kárpátalja magyarsága: az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) megrendezi első kongresszusát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pedig a Turul-ünnepséget. »»

Néhány éve még csak 21, mára pedig már 46 megyei szinten bejegyzett nemzetiségi szervezet mű-ködik Kárpátalján, hangzott el azon a sajtótájékozta-tón, amelyet Mihajlo Cserepanya tartott a nemzetiségi kisebbségek helyzetéről. A megyei nemzetiségi és migrációs osztály vezetője kiemelte egyes társadalmi szervezetek gazdaságélénkítő elképzeléseit, külön megdicsérve a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének erre irányuló tevékenységét. »»

"2002 augusztusában leadtam 2 db fényképet a Beregszászi Vérátömlesztő Központba, hogy megkap-jam a Tiszteletbeli donornak járó igazolványt. Ez 20%-os nyugdíjkiegészítést biztosítana nekem. Állítólag a könyvecske már ott van Ungváron, de nem akarják elküldeni Beregszászba. Nem vagyok egyedül ezzel a problémával és szeretném, ha segítenének" – írja levelében H. Károly Bótrágyról. »»

"Nyár van, a vakáció ideje. Sok fiatal, más elfoglaltsága nem lévén, egész nap odahaza unatko-zik, mások az utcán múlatják a napot. De vannak, akik úgy döntenek, szerencsét próbálnak a felnőttek világában és munkát vállalnak, mint az én 15 éves fiam is. De vajon szabad-e kiskorúakat foglalkoztatni és milyen körülmények között?" – kérdezi Szabó Natália ungvári olvasónk. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó