2003. július 8., kedd                                                               Országos közéleti lap                                                               99. (16 601.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Az, hogy Ukrajna az európai fejlesztési alapokból pénzhez jusson, csak komoly nehézségek leküzdése árán érhető el. Számos program kizárólag az EU-országokban érvényes, vagy azokkal együttműködve lehet pályázatot benyújtani. »»

Az ungvári Dayka Gábor Középiskola és Gimná-zium sok éve épülő szárnyának a sorsa is szóba került Ivan Rizak és a megyei nemzetiségi szervezetek vezetőinek találkozóján. »»

A kérdést B. Katalin tette fel a beregszászi járásból. Olvasónk ugyanis csak nemrég kapta meg azt a pénzt, amit a múlt évi tüzelővásárláshoz ítéltek meg neki (mint ismeretes, a szilárd és folyékony tüzelőanyag, valamint a palackos gáz beszerzéséhez a szubvenciót immár második éve készpénzben folyósítják). Szeretné tudni, hogy az idén mi a helyzet e téren. »»

A napokban a volt vármegyeháztól lefelé jövet egészen véletlenül összetalálkoztam Jurij Kerekessel, a kárpátaljai irodalom nagy öregjével. Novellák, elbeszélések, regények írója, de neve költőként, műfordítóként is közismert. Amint pár szót váltottam vele, kiderült, hogy most éppen ez utóbbi minőségé-ben, vagyis műfordítóként akad aktuális közölnivalója számomra. Mint elmondta, nemrég jelent meg Morvay Gyula magyar író Falu a havasok alatt c. regénye ukrán nyelven az ő fordításában. Egy lócára telepedve további érdekességeket tudtam meg a magyar irodalom avatott ukrán tolmácsolójától. »»

Mi, anyaországi magyarok, amióta lehetőségünk nyílt a határon túlon utazni, bejártuk a Kárpát-medencét, sőt Európa számos országát, de sokan és sokáig nem jutottunk el Kárpátaljára, noha szerettünk volna. Nem rajtunk múlott. »»

Az esküvők időszaka van. Talán nincs is olyan hétvége, hogy ne látnánk vidám esküvői menetet vagy éppen a násznépet szállító feldíszített autókaravánt. A szülők és az ifjú pár is felejthetetlenné szeretné tenni ezt a napot. Sokáig készülnek rá, álmodoznak róla. A szülőknek azonban nemcsak a szép menyasszonyi ruhán kell törniük a fejüket, hanem azon is, hogyan zajlik majd le a lakodalmi vacsora, a mulatság. Kis lakodalom vagy nagy felhajtás legyen? Ilyenkor ez okozza a legnagyobb gondot.
Mitől lesz igazán jó és szép egy lakodalom? Erre nehéz lenne egyértelmű választ adni. Olyanoktól érdeklődtünk, akik hivatásszerűen vannak jelen egy-egy esküvőn. »»

A tökéletes előkészítés ellenére még a gyakorlott háziasszonyokkal is megesik, hogy főzés közben valamit elrontanak. Szerencsére a leggyakrabban elkövetett hibák egyszerűen és gyorsan helyrehozha-tók. »»

A hét végén rajtol az ukrán labdarúgó-bajnokság 13. idénye. Az együttesek erősítéseit ismertető körképünkben a nemzetközi kupaszíntéren érdekelt csapatok játékoskereteiben történő változásokról írunk. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó