2003. július 3., csütörtök                                                          Országos közéleti lap                                                          96. (16 598.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Június utolsó hetében szinte egész Kárpátalján – bár más-más mértékben – mintegy másfél-kétsze-resére emelkedett néhány alapvető élelmiszer: a cukor, a liszt, a hajdina (grecska) és még néhány gabonaféle ára. Következésképpen az említett alapanyagokból készült termékek – elsősorban a kenyér és a száraztészta-féleségek – ára is. »»

Negyvenévesen védte meg a doktori disszertá-cióját, s két esztendővel később már professzor volt. Előtte azonban megjárta azokat a lépcsőfokokat, melyekre a szakmai gyakorlat és az élet dolgaiban való eligazodás miatt minden fiatalnak szüksége van. Igaz, egyetlen lépcsőfokon sem időzött sokáig.
Nehéz eldönteni – de hát valójában nem is az újságíró tiszte ez –, hogy sebészként, tudósként, tanárként vagy éppen közéleti tényezőként tett-e le többet eddig a társadalom asztalára.
Ő vajon hogyan látja? Milyen munkát végez Vaszil Ruszin, a professzor, az orvosi kar dékánja, a sebész és milyen Vaszil Ruszin, az ember? »»

Kárpátalja egyik legnagyobb múlttal rendelkező oktatási intézménye, az egykori Munkácsi Tanítóképző idén új státust kapott. A tanintézetet akkreditációja után felsőfokú tanintézménnyé minősítették. Immár évek óta magyar csoport is működik náluk. B. Ilona a nagyszőlősi járásból azt kérdezi levelében, hogy a főiskolán is indítanak-e magyar csoportot? Kérdésére Kótun Jolán válaszol: »»

Sok egyéb esemény mellett Diákköztársaságot is alapítottak a hét végén megtartott országos ifjúság-napi rendezvénysorozat keretében. »»

A Máramarosi-medence keleti végében fenséges hegyhullámok félkaréjától övezett Aknaszlatina a szép villák és a lerobbant tömbházak kontrasztjával simul bele a gyönyörű tájba. E festői tájék ölén egyrészt magasztos érzéseket ébreszt a római katolikus templom magyarságtudatot ápoló emlékparkja, mely némaságában is beszédesen hirdeti egy kisebb-ségbe került közösség élniakarását. »»

Sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor a mennyiség, a tervekben meghatározott mázsák, ton-nák voltak a meghatározóak egy-egy vállalat szem-pontjából, e mutatók alapján mondtak róla véleményt. Azóta nagyot változott a világ. Ma a feltételeket a piac szabja meg, a fogyasztó, a vásárló, vagyis vala-mennyien mondunk véleményt a vállalat munkájáról. Nincs ez másképp a beregszászi Cotnar–Quadro közösvállalat esetében sem, ahol a cég elnök-ségének elnöke, Vlagyimir Margitics, aki egyben a Quadro igazgatója is, szívesen tájékoztatta az újságírót az uborkaszezon kezdetéről. »»

POWERFEST – a sebesség és a zene ünnepe. Háromnapos fesztivál, ahol a szórakozás új értelmet kap. Különleges és extrém. Talán így jellemezhetjük azt a rendezvényt, amely augusztus 1. és 3. között tartja majd lázban Magyarországot. A tengerentúlról költözik át és próbál hagyományt teremteni egy újfajta "száguldó cirkusz". Hogy miként? Ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót a magyar fővárosban, ahol ott volt Ifjúsági magazinunk budapesti tudósítója is. »»

Megkezdődött a termelés a megye legnagyobb zöldségfeldolgozó üzemében, a Péterfalván működő Green Ray vegyesvállalatnál. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó