2003. június 24., kedd                                                             Országos közéleti lap                                                             92. (16 594.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Orbán Viktor, a Fidesz–Polgári Szövetség elnöke, volt magyar miniszterelnök szombaton Ugocsába látogatott, ahol Öregakliban harangszentelő isten-tiszteleten vett részt. »»

Lviv és Luck megye, valamint Kárpátalja több településéről jártak szakemberek Magyarországon, hogy személyes tapasztalatokat szerezzenek a korszerű állattakarmányozásban. Az a vállalat, mely meghívta őket, már nem ismeretlen az ukrajnai piacon. Az Agrokomplex C.S.RT. ugyanis fennállásá-nak harminc esztendeje során jelen volt az egykori Szovjetunióban, így Ukrajnában is. »»

"A Kárpáti Igaz Szó egyik korábbi számában olvastam egy cikket, amelyben a tanulási zavarokkal küszködő gyerekekről, így a diszlexiásokról is nyilatkozott egy pszichológus. Mivel nálunk is ez a gond, kislányomnál olvasási zavarok léptek fel, érdekelne, hogy az idegen nyelvek elsajátítása a későbbiekben okoz-e majd problémát. Annál is inkább, mert a következő évtől, másodikos lévén, már megkezdik az angol nyelv tanulását is az iskolában..." – írja szerkesztőségünkhöz küldött levelében G. Istvánné a beregszászi járásból. »»

Rossz az a katona, aki nem szeretne tábornok lenni – ismételgették egykor parancsnokaink. Aztán következett egy olyan időszak, amikor szégyen volt emlegetni a katonaságot. »»

A Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (KMTF) léte, fejlődése közügy. E kérdésben nincs nézet-különbség. Vallják ezt a beregszászi tanintézmény irányítói, a magyar társadalmi szervezetek egyaránt. Tényekkel bizonyította segítő szándékát Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője, aki már, eddig is több hivatalos fórumnál tett lépéseket a főiskola érdekében.
A képviselő volt a kezdeményezője annak a találkozónak is, melyen a főiskola vezetői Ivan Rizak, a megyei állami közigazgatás elnöke elé tárhatták problémáikat. »»

Két tucat napirendi kérdés alig négy óra alatt, s ebbe még egy szünet is belefért – nem akármilyen teljesítmény. »»

A II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc kezdetének 300. évfordulója megemlékezésre, fő-hajtásra ösztönzi a kárpátaljai magyarokat, ruszinokat és mindazokat, akiknek elődei egykor ott harcoltak a Fejedelem seregében a Habsburg-monarchia ellen. Nem véletlen, hogy a Tarpán megtartott Kuruc Fesztiválra meghívást kapott a megyeszékhelyünkön működő Uzsgorod folklóregyüttes, amely egyik hiteles megszólaltatója a soknemzetiségű vidékünkön honos népzene- és népdalkincsnek. »»

A múlt pénteken vezették be a földgázt a nagy-szőlősi járási Szászfaluba. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó