2003. június 21., szombat                                                 Országos közéleti lap                                                 90-91. (16 592-16 593.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Immár negyedik alkalommal rendezik meg július második hetében a Hegyalja Fesztivált a világörökség részének nyilvánított Tokaj tőszomszédságában, a rakamazi kempingben. A korábbinál lényegesen jobb körülmények várják a nyári ifjúsági rendezvény vendégeit. Mindez igaz a programok sokszínűségére és az infrastruktúrára is. »»

Kellemes mozzanattal kezdődött a megyei tanács hetedik ülésszaka. Mikola Andrusz, a megyei tanács elnöke és Ivan Rizak, a megyei közigazgatás elnöke átnyújtotta azokat az állami kitüntetéseket, melyekkel több képviselő szakmai tevékenységét ismerték el. »»

A táncról manapság mindenkinek a szórakozás vagy a szórakoztatás jut eszébe. Pedig ezt a műfajt némelyek sportként művelik – ők a versenytáncosok. A Kárpátaljai Megyei Versenytánc Egyesülethez nyolc klub tartozik, melyek Munkácson, Csapon, Perecseny-ben, Huszton, Nagybereznán, Beregszászban, Técsőn és Ungváron működnek. »»

Sőt vannak, és nem is kevesen, akik határozottan gondban vannak a megtermelt zöldség realizálását illetően. Korábban a háztájiból származó uborkát, paradicsomot, paprikát és egyéb konyhakerti növényt különösebb nehézségek nélkül elad(hat)ták a piacon. Legfeljebb a szállítás okozott némi problémát. Az agrárreform következtében kapott föld viszont nem-csak új lehetőségeket teremtett a gazdálkodóknak, hanem megannyi promlémát is felvetett. Kivált, ha zöldségtermesztésre adta a fejét valaki. A legfőbb kérdés az: mit kezdjen a terméssel, hogyan értékesítse? »»

A csekély kivételtől eltekintve magyarok lakta Nagy- és Kisgejőcön rájöttek, hogy a megmaradás és a fejlődés biztosítása érdekében nyitni kell a külföld felé. Még akkor is, ha roppant nehéz egy nyereség-orientált üzletembert egy kicsiny településre csábítani. Azonban a kitartó keresés, s az ahhoz párosuló munka meg kell hogy hozza gyümölcsét, vallja Jakubinszki Ilona, aki egyszerre három Gejőcnek – Nagy-, Kis- és Oroszgejőc – is a polgármestere. »»

Piros pünkösd napján referendumot tartottak az ukrán–román határnál fekvő Szőlősgyulán. »»

Péterfalva egyik nevezetessége a képtár, amely egy kastélyban található. Az idősebb helyi lakosok még emlékeznek a kastély egykori tulajdonosára. Jómagam a nagyszüleimtől hallottam részben valós, részben legendákkal átszőtt történetet a földesúrról, aki Péterfalván töltött évei alatt igen sokat tett a tiszaháti falu felvirágoztatásáért. Manapság a fiatalok zömét, sajnos, kevéssé érdekli őseik, falujuk története és nem is igyekeznek kutatni szűkebb pátriájuk múltjában. Így aztán nem csoda, ha többségük számára a György Endre név semmit sem mond, egyszerűen nem tudják hová tenni, még kevésbé összekötni a szülőfalujuk történetével. »»

Holnap hajnalban eldől, hogy van-e keresnivalója Vitalij Klicskónak a nehézsúly legjobbjai között. A Los Angelesi Staples Centerben a profiboksz jelenlegi királyának tartott Lennox Lewis megmérkőzik az összecsapásról évek óta álmodó idősebbik Klicsko-fivérrel. A ringből vesztesen távozó alighanem végleg szögre akaszthatja kesztyűit. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó