2003. június 19., csütörtök                                                         Országos közéleti lap                                                         89. (16 591.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Mint Németországnak a Volkswagen és az Audi, Japánnak a Toyota és a Suzuki, Hollandiának a Philips vagy az USA-nak a Flextronics – nem véletlenül említjük a járműipar és az elektronika prominens képviselőit –, olyan Kárpátaljának a Mátyás és Mátyás, a Gál és még közel 30 kisebb kft.-t magába ölelő ungvári Modul-vállalat. A cégek mindegyike az említett területen tevékenykedik, egyre tökéletesebb nívót produkálva. Horváth Józseffel, az felügyelő bizottság elnökével, a jelenleg is már több mint 2000 munkavállalót foglalkoztató vállalat kitalálójával és létrehozójával szakmai kérdésekről beszélgettünk. »»

Dercen után a munkácsi járási Barkaszón is megalakult az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség helyi alapszervezete. A tanácskozáson részt vett az országos vezetés részéről Dupka György és Kőszeghy Elemér alelnök és Horváth Sándor, az Országos Tanács alelnöke. A helyi középiskola nagytermében egybegyűlteket Koncz Sándor, az UMDSZ munkácsi járási szervezetének elnöke, valamint Tóth János polgármester köszöntötte. »»

Bár még messze az ősz, a mondás szerint az előrelátó gazda már májusban megveszi a téli tüzelőt. De mit tesz nyáron a kisebb-nagyobb parcelláján termesztett zöldséggel, gyümölccsel? Azt meg eladnia kellene, hogy ne üres zsebbel várja majd a tavaszt. Van-e lehetősége nagyobb tételben értékesíteni portékáját, s egyáltalán van-e értelme ilyen mennyi-ségben termesztenie? – próbáltuk feltérképezni néhány munkácsi járási településen: Pósaházán, Kajdanón és Beregrákoson. »»

Óriási érdeklődés mellett alakult meg a kárpát-aljai magyarság szemszögéből egyik legtávolabbinak számító, ám egyben legfestőibb rahói járásban az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) járási szervezete. »»

Ebben a rekkenő hőségben, amikor az ember olyannyira elpilled, hogy még azt is meggondolja, fölemelje-e a kezét megtörölni a gyöngyöző homlokát, hirtelen kegyetlen szomjúság tör ránk. Ez történt velem is Rákoson. Úgy éreztem, odatapad a nyelvem a szájpadlásomhoz. Nem sokat teketóriáztam, megszólítottam a református templommal átellenben lévő portán sürgölődő gazdát. »»

A magyarországi Gyermek-, Ifjúsági és Sport-minisztérium (GYISM) kihirdette a határon túli ifjúság programjainak, kezdeményezéseinek támogatására kiírt 2003-as pályázatok eredményeit. Akárcsak az elmúlt évben, úgy idén is mintegy ötmillió forint jutott a megyénkben megrendezendő ifjúsági programok finanszírozására. Az a tendencia sem változott, hogy jelentősebb részben az egyházi szervezetek kezde-ményezéseire szavazták meg a legtöbb pénzt. »»

A címben megfogalmazottakat ékesen bizonyí-totta az a háromnapos látogatás, melyet Kárpátalja küldöttsége Mikola Andrusznak, a megyei tanács elnökének vezetésével tett a Dnyipropetrovszki megyében június első felében. Mikola Andrusz eszmecserét folytatott Halina Bulavkával, a Dnyipro-petrovszki Megyei Tanács elnökével és Mikola Sveccel, a Dnyipropetrovszki Megyei Állami Közigaz-gatás elnökével.
A kerekasztal-beszélgetés fő témája a szolgál-tatások színvonalának emelése és bővítése volt. »»

Utolsó esélyét is eljátszotta a Sahtar Doneck. A bajnokság 29. játéknapján kétgólos hátrányból volt képes fordítani a címvédő, de a végén hiányzott az összpontosítás. Nem volt gond a koncentrálással a Dinamo esetében, pedig a klub játékosainak jelentős többsége kemény csatákat élt meg válogatott színekben. Egy fordulóval a zárás előtt világossá vált a két kieső kiléte, s körvonalazódott, mely csapatok indulhatnak az UEFA-kupában. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó