2003. június 14., szombat                                                 Országos közéleti lap                                                 87-88. (16 589-16 590.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Határátkelés 2003
Mi tagadás, a jelenlegi helyzet a kárpátaljai határátke-lőkön messze van attól az elvárható színvonaltól, ami egy valóban civilizált or-szágot jellemez. A Csap–Záhony közúti átkelőt például hiába újították fel, tették többsávossá, az átkelés gyorsaságára ez egyáltalán nincs kihatással. Be- és kiléptetéskor is hatalmas sorok képződnek. Közvetlenül az útlevél-ellenőrzés előtt is nagy a torlódás, de az odáig való eljutás sem akadálymentes. Akik gyakran járják a határátkelőket, azoknak ez megszokott dolog. Ám a hozzánk érkező külföldi elrémül attól a fogadtatástól, amely a határátkelőn várja. Márpedig sokszor az első benyomás a mérvadó abban a tekintetben, hogyan vélekedik az idegen, milyen képet fest országunkról. »»

Az elmúlt napokban is számos, a 72. sz. választókerületben élőket érzékenyen érintő problémával foglalkozott Gajdos István. »»

A munkácsi járás 73 tanintézményében 16 ezer tanuló, köztük 680 érettségiző diák számára ért véget az idei tanév. A pedagógusok egy része már a megérdemelt szabadságát tölti, a többiek pedig aktívan kiveszik részüket az iskolák nagytatarozásából. A korábbi évekhez hasonlóan a Munkácsi Járási Állami Köz-igazgatás az idén is 350 ezer hrivnyát utalt ki erre a célra.
A járás 73 tanintézete között 7 magyar iskola és 5 olyan oktatási intézmény található, ahol elemi osztályokban tanulják a német nyelvet, illetve fakultatív oktatás keretében, megemelt óraszámokban. Német nyelvű oktatás folyik a pósaházai, felsőkerepeci, barbovói, csinagyijevói és schönborni iskolákban. Itt egy tömbben élnek a német ajkú lakosok, és az anyanyelven való tanuláshoz adottak a körülmények is. »»

A megyei labdarúgó-bajnokság legutóbbi fordulójában Munkácson a helyi Legion az ung-vári OSZK Zakarpattya-2 csapatát fogadta. »»

A megyei Nyugdíjalap vezetőjének első helyetteseként az utóbbi években számtalan-szor nyilatkozott ezeken a hasábokon arról, hogy mire lehet számítani a soros nyugdíj-emelésnél, mennyi pénz folyt be a számlára, hogyan halad a kifizetés, szóval: csupa hivatalos dologról. Tavaly november óta ő a vezetője a főosztálynak, most mégsem csak a munkáról kérdeztem. Hiszen az csupán egy része az életének. Anasztázia Péntek nemcsak főnök, hanem feleség, anya, sőt néhány napja már nagymama is. És egyáltalán nem mellékesen: szimpatikus és kedves nő. »»

Elsősorban az Oroszország és Ukrajna közötti gazdasági együttműködés további elmé-lyítéséről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök. »»

Az utóbbi időben egyre többet beszélünk és sok elismerő szót hallunk a beregszászi székhelyű Cotnar cégről. Nem véletlenül, hiszen termékeik nemcsak itthon, hanem a Kijev megyében megrendezett Agro-2003 nemzetközi mezőgazdasági kiállításon is megállták a helyüket. Viktor Janukovics minisz-terelnök, miután megtekintette a kárpátaljai vállalatok, köztük a Nidan, a Quadro, a Cotnar beregszászi cégek által kínált üdítőket, borokat, élelmiszerféleségeket, arra biztatta vidékünk vállalkozóit, hogy tegyenek meg mindent a szőlészet és a gyümölcsészet fejlesztéséért, régi, megkopott fényének visszaállításáért. Van-e lehetőség erre? Mit tehetnek, tesznek a vállalkozók ezért? Ezekre és más kérdésekre válaszolt Péter Csaba. »»

A kérdéssel – Az állami szolgálatról szóló törvény idei, január 16-i módosítása után – március 8-i számunkban már foglalkoztunk, de mivel annak végrehajtási utasítása akkor még nem készült el, megígértük, hogy a későbbiekben visszatérünk hozzá. Miután a Miniszteri Kabinet április 23-án változtatásokat eszközölt korábbi határozatában, Anna Morozjuk, a megyei munkaügyi és szociális védelmi főosztály helyettes vezetője most már konkrétabban tudja tájékoztatni olvasóinkat. »»Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó