2003. június 12., csütörtök                                                         Országos közéleti lap                                                         86. (16 588.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Immár szép hagyomány, hogy a Beregvidéki Kulturális Szövetség és a Rákóczi Szövetség Beregszászi Szervezete a helyszínen megemlé-kezést tart a dolhai csata évfordulóján, kegyelet-tel emlékezve az elesett kuruc hősökre. A mostani ünnepséget nem csupán a kerek évforduló tette emlékezetessé, hanem legfőkép-pen az, hogy a Dolha főterén álló emlékoszlop tetejére visszakerült a turulmadár. »»

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség munkácsi városi és járási szervezetének megalakulását követően a régió falvaiban is elkezdődött az egyetlen országos szintű magyar közösség bázisának kiépítése. »»

Mikola Andrusznak, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének vezetésével több mint félszáz megyei képviselő ismerkedett a sík vidéki járás életével, a hosszú távra szóló szociális-gazdasági program teljesítésével, a falusi turizmus fejlesztésével, lehetőségeivel. »»

Visk, a hajdani máramarosi koronaváros központjában esős időben sűrűn sorjázó tócsák jelzik: igencsak hepehupás a kövezett úttest felszíne. Mintha a településfejlesztés kátyúkkal, gödrökkel, döccenőkkel teletűzdelt útját szimboli-zálná, melyen hol megindul, hol megáll a jobb sorsra érdemes huszti járási nagyközség. Melynek egy erős lökésre lenne szüksége ahhoz, hogy átugorjon végre a XXI. századba... »»

A nap aforizmája:
"Rágalomra legjobb válasz a hallgatás"
(Ben Jonson - angol drámaíró, költő)

Előző lapszámunkban Huscsa Mária, a megyei szakszervezeti tanács jogi osztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy kinek mennyi szabadság jár, s hány részletben lehet azt kivenni. Most folytatjuk a témát: »»

Legújabb eredmények a magyar egészség-ügyben címmel tartotta meg Mosdóson ünnepi ülését a Magyar Egészségügyi Társaság. Az ülésre megalakulásának 10. évfordulója szolgáltatta az apropót. A rendezvénynek a Magyar Református Egyház Mosdósi Tüdő- és Szívkórháza adott otthont. Fővédnöke pedig Bálint Pataki József, a HTMH elnöke volt. »»

Egyéves a Szvit FM-rádió. Talán kevesen tudjátok, hogy Kárpátalja egyik legnépszerűbb kereskedelmi rádiócsatornáján gyakorta hallani magyar zeneszámokat, a vasárnaponként jelent-kező kívánságműsorban magyar dalokat is lehet kérni, péntek délutánonként pedig magyar nyelvű beszélgetős műsor is van. Viszont a jubileumát méltató rádió legnépszerűbb adása kétségkívül a Danubius Capuccinójára, vagy éppen a Sláger Rádió Bumerángjára hasonlító reggeli Zavarka. Az ungvári székhelyű stúdióban a magyar Fehér Gábor és a román Tudor Kilaru próbálja jobb kedvre deríteni a korán ébredőket. »»Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó