2003. június 7., szombat                                                  Országos közéleti lap                                                  84-85. (16 586-16 587.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Az újságírókat a megye vezetői köszöntötték
Tegnap méltatták az újságírók szakmai ünnepét Ukrajnában. Az ehhez kapcsolódó programok viszont már szerdán elkezdődtek. Az Ungvári Városi Ta-nács két képviselői csoportja az Armageddon szórakozóhelyre invitálta meg az írott és elektro-nikus sajtó képviselőit. A szervezők zenés pro-gramokkal szórakoztatták a zsurnalisztákat. »»

Itt a nyár, a szabadságolások időszaka, nem árt hát tisztában lenni azzal, hogy mennyi szabadság jár nekünk, kivehetjük-e azt több részletben, hány nap pótszabadság illeti meg a gyermekes anyákat. »»

A személyi lapok minden olyan adatot tartalmaznak a dolgozóról, amire a nyugdíjhoz szükség van. »»

A Máramarosi-medence nyugati kapujában elhelyezkedő megyei jogú város nem igazán kényezteti el az idelátogatókat. A központhoz közelebb eső, ún. kisállomás várótermének sem ajtaja, sem bútorzata nincs. Annál több gödör található az innen a piac felé vezető utcában, ahol esős időben tavacskák közt szlalomozhat az ember. S akkor sem változik sokat a kép, miután – átverekedve magát a vásári forgatagon – megérkezik a település szívébe. Ami jelzi: bár megyei jogú státusa van, ez még nem nagyon látszik meg a városon. »»

Csütörtökön az ukrán parlament parázs vitát követően igent mondott az ukrán békefenntartó katonai kontingens Irakba küldésére. Az erre vonatkozó elnöki előterjesztésre a jelen levő 417 képviselőből 273 szavazott igennel, 103 pedig nemmel. »»

Tizenharmadik alkalommal nyitotta meg kapuit Nyíregyházán a Kelet–Nyugat Expo. Kárpátaljai részvevője nincs a nagyszabású termékbemutatónak. »»

Tíz éve annak, hogy Ukrajnában elfogadták a könyvvizsgáló tevékenységről szóló törvényt, s ezzel új fejezet kezdődött a piaci és pénzügyi életben. Közérthetőbben fogalmazva: a könyvelés jogi és ügyviteli helyességének ellenőrzése terén. A törvény életbeléptetését követően megalakult az Ukrán Könyvvizsgálók Egyesülete, 1998-ban pedig annak kárpátaljai részlege. »»

Varázslatos virágos motívumok, élénk színek az áttetsző kelméken. Selyemből, csipkéből, muszlinból és még ki tudja hányféle könnyű pamutszövetből készültek azok a ruhakollekciók, amelyek a Munkácsi Technológiai Főiskola nagyszőlősi fiókintézete divattervező szakos diákjainak idei diplomamunkái. Az elegáns, a fiatalok kreativitását tükröző ruhakölteményeket csütörtökön mutatták be készítőik a szak-emberekből álló vizsgabizottság előtt. És mint Szvitlana Mindak dékánhelyettestől megtudom, mindenki kitűnő érdemjegyet kapott. »»Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó