2003. június 5., csütörtök                                                          Országos közéleti lap                                                          83. (16 585.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Május 15-én például képviselői beadvánnyal fordult Viktor Janukovics miniszter-elnökhöz az ukrán–magyar határszakaszon működő határ-átkelők fejlesztésével kapcsolatban. Mint köztudott, azt követően, hogy Magyarország vízumkötelezettséget vezet be az ukrán állam-polgárokkal szemben, felmerül több olyan határátkelő bezárásának a lehetősége, amely nem rendelkezik nemzetközi státusszal. »»

A jövő évi elnökválasztással kapcsolatosan Leonyid Kucsma elnök arról beszélt újságírók előtt, hogy jobban szeretné, ha a jelöltek konkrét cselekedetekkel, nem pedig hangzatos nyilatko-zatokkal próbálnák meg maguk mellé felsorakoz-tatni a szavazópolgárokat. Az egyre közeledő elnökválasztás mellett sok egyéb aktuális kérdésre is válaszolt az államfő. »»

Lezárult az idei tavaszi sorozás. A behívott fiatalok az eskütételre készülnek alakulataiknál. Igaz, a korábbi gyakorlattól eltérően az idén már kevesebb kárpátaljai szolgálhat a megye határain belül. Ám ennek nem nemzetiségi, vagy politikai okai vannak. Inkább az, hogy túl sok volt a visszaélés a szülők, hozzátartozók részéről. »»

Mint arra lapunk legutóbbi számában utaltunk, az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokság szombati 28. fordulójából vissza-maradt négy mérkőzést hétfőn, lapzártánk után bonyolították le. A lejátszott találkozókon a papírforma érvényesült, s ez elsősorban a bronzérem és a kiesés szempontjából volt meghatározó jelentőségű. »»

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ukrajna elnökének a politikai reformokra tett javaslata alaposan megmozgatta az ország közvélemé-nyét. A társadalom elé megvitatásra előterjesztett fontos dokumentum a kárpátaljaiak körében is élénk visszhangra talált. A vállalatok, közületek, társadalmi szervezetek, politikai pártok, dolgozó kollektívák körében lefolytatott megvitatásokon kitűnt, hogy a polgárok nem közömbösek sem a saját, sem pedig az ország jövője iránt. »»

Rövidesen megoldódnak az útlevélgondok Kárpátalján, tudta meg szerkesztőségünk hiteles forrásból. A hírt maga Petro Pilipcsak, a megyei belügyi főosztály vezetője is megerősítette lapunknak. »»

Kolonics A. salánki olvasónk levélben fordult szerkesztőségünkhöz. Kérdése az elértéktelene-dett bankbetétekre, illetve az azok után fizetett 50 hrivnyára vonatkozik. "Nálunk Salánkon a kompenzáció kifizetése úgy megy – panaszolja az olvasó –, hogy az összegből levonják az 50 hrivnyát és ráadásul a kamatot is leszámolják. A régi betétkönyvet elveszik és az új könyvbe már a kamat és az 50 hrivnya hiányával írják be az összeget. Hogy tehetik ezt meg, amikor mindenki úgy tudja, hogy az 50 hrivnya kompenzációként kerül kifizetésre?" »»

Kezdetben volt Morse és a távíró. Aztán Bell a telefonnal. Előbb a vezetékes és vivőfrekvenciás, majd a vezeték néküli. Minden zsenialitás mellett rendkívül izgalmas kísérletezgetések árán. »»Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó