2003. június 3., kedd                                                              Országos közéleti lap                                                              82. (16 584.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Az ünnepségeket számos politikus, diplomata, közéleti személyiség tisztelte meg
Pontosabban magyar napok. Hiszen május 29–31-én rendezték meg a II. Lvivi Nemzetiségi Kulturális Fesztivált, melynek kereté-ben a német, lengyel, zsi-dó, litván, cseh szervezetek mellett gazdag programmal szerepeltek a város magyar közösségének képviselői is. »»

Beregszász egykori presztízsének és népszerűségének a visszaállítása csak közös összefogással képzelhető el, mondotta Bihari András, a Beregszászi Állami Járási Közigaz-gatás elnöke a II. Beregszászi Nemzetközi Ünnepi Fesztiválon. A nagyszabású eseményre Beregszász megyei jogú várossá nyilvánításának második évfordulója alkalmából került sor. »»

A kárpátaljai magyarság jövője jelentős mértékben attól függ, lesznek-e olyan fiatalok, akik kiállnak a megmaradásunk mellett és a szolgálat alázatával tudnak és hajlandók nemzetünk felemelkedésén munkálkodni. »»

Beköszöntött a nyár, s ezzel a szabadságo-lások időszaka. Míg egyesek arra használják föl "vakációjukat", hogy elvégezzék a régen beterve-zett otthoni nagytatarozást, vagy kimennek a telekre, s ott tesznek-vesznek, mások állítják, igazán pihenni csak tengerparton, idegen környezetben lehet. Volodimir Csepát, a Kárpát-aljai Turisztikai Vállalatok Egyesülésének elnökét arról kérdeztem, milyen lehetőségek közül választhatnak a külföldre utazó kárpátaljaiak. »»

Vannak komoly értékeink. Közéjük tartozik a múlt század elején beindított kisvasút, amely egykor Ilosvát kötötte össze Nagyszőlőssel és Beregszásszal, majd az 50-es években számottevő gazdasági, szociális jelentőséggel bírt három szomszédos járás szempontjából. Szenet, fát szállítottak a kisvasúton, a vidék őstermelői portékájukat juttatták el a városi piacokra, jelezte P. Béla beregszászi olvasónk, aki arra kíváncsi, megmenthető-e a kisvasút? »»

Az alig kétmilliós Szlovéniában, akárcsak Ukrajnában is, egyetlen magyar nemzetiségű parlamenti képviselő foglal helyet az ország képviselőházában. A jövőre az Európai Unió tagjává váló Szlovéniában Pozsonec Mária, a Muravidéki Magyar Nemzetiségi Önigazgatási Közösség egyik vezetője képviseli a szlovén magyarságot. A képviselőasszony nemrégiben Munkácson tartózkodott, s mi ezt kihasználva faggattuk őt egyről-másról. »»

A kisebbségben élők számára az anya-nyelven írott könyv nemcsak az ismeretterjesztés, illetve a személyiségfejlesztés eszköze, nem-csak a szabadidő értelmes eltöltésének nélkülözhetetlen kelléke. Mindezeken felül az írott szó eszközeivel őrzi az anyanyelvű kultúrát, aminek főként a sziget- és a szórványmagyarság körében van nagy jelentősége. »»

Vidám gyermekzsivajtól volt hangos vasárnap a megyeszékhely egyik Ung-parti sétánya, a Függetlenség-part, ahol a Nemzetközi Gyermekvédelmi Nap keretében számos érdekes program várta a kicsinyeket. »»Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó