2003. május 31., szombat                                                 Országos közéleti lap                                                 79-80. (16 581-16 582.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Májusi fények, mosolyok, virágcsokrok, pedagógusok és gyerekek...
A ballagás, az utolsó csengő megszólalása előtti napon tartott sajtótájékoztatót Borisz Kacsur, a megyei okta-tási és tudományos főosztály vezetője. A téma mi más is lehetett volna, mint a lezáruló tanév tapasztalatainak, eredményeinek összege-zése, illetve – azok figyelembevételével – immár egy kis előretekintés a következő tanévre. »»

Az Ukrajnában élő nemzetiségek fejlődésének lehetőségeiről, az ezt biztosító jogi keretről, a törvényalkotás további feladatairól, a kisebbségek jogait szavatoló rendszer európai normákhoz való igazításáról rendeztek tudományos-gyakorlati konferenciát Ungváron, a nemzetiségi kulturális központban. »»

Pliska György
Élénken emlékszem azokra az időkre, amikor Csapon járva – munkámnál fogva – szívesen tértem be az ottani vasúti művelődési házba. Volt mit feljegyeznem a noteszembe. Ám természetesen nem ez a lényeg, sokkal inkább az, hogy a helybeliek is előszeretettel keresték fel. A magya-rázat egyszerű: élénk tevékenységet bontakoztatott ki, különböző együttesek működtek a falai között, színes műsorokat kínált a látogatóknak. »»

Pár éve a kárpátaljai erdőgazdaságokat is megcsapta a privatizáció szele. Mára kiderült: akkora melléfogás volt ez, amekkorát még nem látott a költségvetés. A kitermelésre került haszonfa-mennyiség közel 93 százaléka kicsúszott az erdőgazdaságok kezéből. Helyrehozhatók-e az elmúlt évek baklövései? »»

Gajdos István a választókerületéhez tartozó járásokat járta e héten. A parlamenti képviselő előbb Nagyszőlősön folytatott megbeszéléseket a járás vezetőivel, majd Beregszászban találkozott a város vezetésével. »»

Kibővített ülést tartott az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Országos Elnöksége. A tanácskozás fő napirendi pontjaként meghallgatták és megvitatták Gajdos István elnök és Kőszeghy Elemér alelnök beszámolóját a Magyar Állandó Értekezlet hetedik üléséről. »»

Igor Firmanyuk
A nagyszőlősi járás 56 oktatási intézményében tegnap délelőtt szólalt meg a tanév végét jelző utolsó csengő, 19 400 diák és 1463 pedagógus számára jelezve, hogy egy újabb tanévet hagytak maguk mögött. Többek között ennek az apropóján beszélgettünk Igor Firmanyukkal, a Nagyszőlősi Járási Oktatási Osztály vezetőjével. »»

A világnak általunk lakott része az elmúlt tíz-egynéhány évben sorozatos átalakulások színtere volt. A szovjet birodalom széthullása és a független Ukrajna megalakulása után a legnagyobb horderejű esemény számunkra minden bizonnyal a nem egyszerűen egy szomszédos államot jelentő Magyarország végleges EU-csatlakozása lesz. Az integráció várhatóan átrendezi a Kárpát-medence magyarságának belső viszonyait is, és – mint már annyiszor – most is úgy kerülünk új helyre (ezúttal az EU küszöbe elé), hogy magunk nem változtattunk lakhelyet. Hogy ez ránk nézve milyen hatással lesz, ma még csak találgathatjuk, ám azt ki-ki megítélheti, milyen állapotban talál bennünket ez az új helyzet. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó