2003. május 27., kedd                                                             Országos közéleti lap                                                             78. (16 580.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Aki nem támogatja meg a kedvezménytörvény módosításait, az gyakorlatilag azok kezére játszik, akik ellenségei a jogszabálynak, s ezen túl a magyarságnak – hangzott el egyebek mellett a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) 7., parázs, esetenként személyeskedő vitáktól sem mentes ülésén Budapesten. »»

Valljuk be őszintén, ilyentájt már mindenki várja azt a pillanatot, amikor megszólal az utolsó iskolai csengő. Hiszen a tanév embertpróbáló feladat mind a tanárok, mind a diákok számára. Kemény munkában eltelt hónapok állnak mögöt-tük, miközben természetesen adódnak problémák is. Nem kivétel ez alól a Csongori Általános Iskola sem. Mégis bizakodó, derűs hangulatban érkeztek el a tanévzáráshoz. Hogy miért? »»

Mint arról lapunkban hírt adtunk, a leköszönt hét végén a megyeszékhelyen nagyjavítás céljából lezárták az Uzshorod Szálló melletti közúti hidat. »»

Futószalagon játssza bajnoki mérkőzéseit az Ungvári Kárpáti felső ligás női kézilabda-csapata. A legutóbbi hazai vereségek után nem is lehetett más a kérdés: tud-e újítani, eredményesebb játékot produkálni idegen pályán a csapat? Az ellenfél ismét a Halicsanka Lviv együttese volt. »»

A májustól novemberig terjedő időszakban az ungvári közönség ízelítőt kap a vidékünk különböző járásaiban honos dal- és tánckultúrából és népművészetből. »»

Tavalyelőtthöz képest tavaly 19,2%-kal kevesebben fertőződtek meg leptospirózissal az országban. Csak öt közigazgatási egységben nem csökkent a megbetegedések száma: Ivano-Frankivszk, Lviv, Csernyivci megyében, Szevasz-topolban és Kárpátalján. »»

Az ENSZ "A nők esélyegyenlősége Ukrajná-ban" programjáról tartott sajtótájékoztatót Okszana Tkacsenko, a megyei család- és ifjúságügyi főosztály vezetője, Valerij Tacjura, a Család és Ifjúságügyi Állami Bizottság vezetőjének helyettese, Larisza Kobeljanszka, a filozófiai tudományok kandidátusa, a projekt koordinátora, valamint Irina Ihnatova szakértő. »»

A Rákóczi-szabadságharc kitörésének 300. évfordulója alkalmából lebonyolított rendezvény-sorozat részeként, május 25-én Salánkon, a faluközpontban létrehozott emlékparkban felavatták Koltai László magyarországi képzőművész alkotását, a Nagyságos Fejedelem egész alakos faszobrát. »»

Ungváron, a nemzetiségi központban került sor arra a háromnapos szemináriumra, melynek "Az államnyelv oktatása a magyar iskolákban" volt a témája. »»

A kijevi Olimpiai Stadion 71 ezer nézője és a tévénézők milliói előtt öt napon belül másodszor csapott össze a két legjobb ukrán csapat, s erőpróbájuk tétje ezúttal az Ukrán Kupa volt. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó