2003. május 22., csütörtök                                                                  Közéleti lap                                                                  75. (16 577.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Szili Katalin megérkezett az ungvári repülőtérre
Ukrajna elégedett a Magyar-országhoz fűződő kapcsolata színvonalával, hiszen európai és euroatlanti törekvéseink szem-pontjából Magyarország mind gazdasági, mind pedig politikai szempontból igen jó partnere Ukrajnának, szögezte le Leonyid Kucsma államfő a magyar Országgyűlés elnökével, Szili Katalinnal folytatott megbeszélésén. »»

Gajdos István parlamenti képviselő az elmúlt egy esztendő alatt több országos, illetve helyi vonatkozású, valamint a nemzeti kisebbségek érdekét védő kérdésben szólalt fel, interpellált a Legfelső Tanácsban, fordult levélben az illetékes kormányszervekhez, járt el személyesen. Megjegyzendő, hogy ezek eredményeként számos komoly probléma megoldódott, vagy közelebb került a megoldáshoz. »»

Hol vannak már azok az idők, amikor a megye kereskedelme, s nagyrészt feldolgozó ipara a fogyasztási szövetkezetek kezében volt? Mi több, faluhelyen monopolhelyzetben voltak, hiszen az élelmiszerüzleteket, a vendéglátóipari egységeket szinte kizárólag ők működtették, a kenyér- és konzervgyárak zöme az ő kezükben volt. »»

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma azzal a kéréssel fordult Ukrajna főügyészségéhez, hogy engedélyezze a volt ukrán miniszterelnök, Pavlo Lazarenko hazahozatalát az ügyében lefolytatandó vizsgálatok idejére. Azt követően ugyanis az exkormányfőt visszavinnék San Franciscóba, ahol várhatóan augusztusban fogják bíróság elé állítani 114 millió dollár tisztára mosásának a vádjával. Addig azonban a vád és a védelem képviselői szeretnék foglyukkal szemtől szembe ültetve kihallgatni azokat a magas rangú állami csinovnyikokat és parlamenti képviselőket, akikkel Lazarenko miniszterelnökként szorosabb kapcsolatban állt. »»

Nagymuzsaly határában a perlitgyárral szemközti, fákkal övezett domboldalon nyaranta takaros tábor látványa fogadja az erre járót. Tavaly jómagam is jártam ott: a központi sátor "falán" kifüggesztve a legsikerültebb bibliai témájú rajzok voltak láthatók. A tábor közepén röplabdapálya. Egy csoport most érkezett meg az erdőből: kirándulni voltak. Ha megnézzük az egyik oszlopra kiakasztott napirendet, megállapíthatjuk, hogy a Kárpátaljai Gyermekevangelizációs Közösség táborában a pihenés és a szórakozás mellett olyan programokat szerveznek, amelyek a gyerekek keresztyén szellemiségben való nevelését szolgálják (bibliai leckék, missziós történetek feldolgozása, igevers-keresés, csoportos beszélgetések). »»

Ha megkésve is, de csak megérkezett az igazi tavasz, s ami ezzel egyet jelent, a mezei munkálatok csúcsideje. A kisbirtokos gazdák ugyancsak megragadják a dolgok nehezebbik végét, és az sem tántorítja el őket a földtől, ha nincs erőgépük annak megműveléséhez. Így meg kell fizetniük a munka árát, pedig birtokuk nagyságának hallatán el sem hinnék róluk külföldön, hogy ők is farmereknek számítanak... »»

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is változások vannak a felsőoktatási intézmények vizsgarendjében. A felvételiző fiatalok a tavalyihoz hasonlóan komplex (egyesített) vizsgát tesznek teszt formájában, viszont újra engedélyezett, hogy a felvételiző diák egyidőben más főiskolára, illetve egy felsőoktatási intézményen belül több szakra is benyújtsa a felvételi kérelmét. A felvételi vizsgarend új szabályainak ügyében Marianna Kljaphoz, a megyei oktatási és tudományos főosztály vezetőhelyetteséhez fordultunk tájékoztatásért: »»

Az ungvári Szandra Boldizsár a napokban érkezett haza Brazíliából. Hogy mit keresett a dél-amerikai országban? A Miss Nemzetek szépségkirálynő-versenyen ő képviselte Ukrajnát. Nem is akármilyen sikerrel. A több mint 20 ország képviselőit felvonultató versenyen a győztes venezuelai szépség mellett övé lett az egyik udvarhölgyi titulus. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó