2003. május 20., kedd                                                                       Közéleti lap                                                                       74. (16 576.) szám


Kárpáti Igaz Szó

A Kárpát-medencei magyar ifjúság a kedvezmény-törvény eredeti céljainak megőrzését, a Magyarország részéről Szerbia-Montenegróval és Ukrajnával szemben még az idén bevezetésre kerülő vízumkötelezettség kedvezőtlen következményeinek legminimálisabb szintre csökkentését kérte munkácsi ülésén a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK). »»

Tiszabökény, Péterfalva, Forgolány, Tivadarfalva... Négy helység a Tiszaháton, melyek a Péterfalvai Községi Tanács irányításával igyekeznek előbbre lépni a fejlődés útján. S bár ez az út – a helybeliek dicséretére legyen mondva – simábbnak ígérkezik, mint a három településen is végigvezető Tiszaújlak–Nevetlenfalu műút, azért itt is akadnak leküzdendő akadályok. Az eltelt esztendő eredményeiről és a meglévő problémákról beszélgettem a minap a falvak bő egy évvel ezelőtt megválasztott polgármesterével, Illyés Istvánnal. »»

Szórványnak tekintjük azt a nemzeti kisebbséget, mely több generáción keresztül egy adott térségben letelepedve él, történelmi vagy társadalmi-gazdasági folyamatok hatására az adott területen elvesztette társadalmi befolyását, érdekérvényesítési potenciáljának csökkenése révén anyanyelvi, kulturális intézményeinek nagy részét is elvesztette, vagy már nem képes önerőből fenntartani azokat, de identitása még erős és anyanemzetéhez köti, bár előrehaladott a nyelvcsere asszimilációs folyamata. »»

Az ukrán–magyar államhatár közvetlen közelében, kőhajításnyira az asztélyi határátkelőtől fekszik Déda. A település 615 portáját 2014 lélek lakja. Az itt élők többsége ereje teljében lévő, munkaképes ember. Ugyanakkor van 24 háborús veteránjuk, 411 nyugdíjasuk és 324 fiatalkorú lakosuk. A dédaiak elsősorban a föld műveléséből próbálnak megélni. Ezt jelzi, hogy 23 farmergazdával büszkélkedhetnek, akik 3-tól 10 hektárig terjedő földterü-leteken gazdálkodnak. »»

Bár a cím, ilyen megfogalmazásban, bizonyos módosításra szorul, mert Aknaszlatinán csak a 9. sz. bányában állt le a termelés. Annak viszont annál komolyabb következményei lettek, hiszen konyhasót lényegében csak itt termelnek ki – másutt inkább ipari rendeltetésűt –, így a kiesés több millió hrivnyás kárt okozott a vállalatnak. Ami természetesen a járási költségvetés alakulására is rányomta bélyegét. Nem is szólva arról, mekkora veszély rejlett abban, hogy a bányába betört a talajvíz. »»

Itt a nyár, a szabadságolások, az iskolai vakáció ideje. Milyen pihenési lehetőséget kínálnak a kárpátaljai gyógy-üdülők és hogyan járulnak hozzá a gyerekek üdültetéséhez a szakszervezetek? – erről nyilatkozott lapunknak Ivan Korol, a megyei szakszervezei tanács elnöke. »»

Vasárnap, a múzeumi világnapon közel kétezer gyerek és felnőtt kereste fel az ungvári várat, pontosabban a benne működő honismereti múzeumot és a megyei néprajzi múzeumot. A kellemes tavaszi időjárás nemcsak az ungváriakat csalta ki a skanzenbe, hanem a megye más városaiból és falvaiból is ide vonzotta a kirándulókat. Sőt, kijevi turistákkal is találkoztam, akiket a múzeum tárlat-vezetői kalauzoltak végig a skanzenben. »»

Vasárnap Mezőváriban istentisztelettel kezdődött az az ünnepség, amelyen a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordu-lójára emlékeztek. »»

Ungváron immár 27. alkalommal került lebonyolításra az iskolások közlekedésbiztonsági vetélkedőjének megyei döntője. A közlekedési szabályok tanulása létfontosságú. Erről a verseny helyszínén Vaszil Kirlik, a megyei állami közlekedésrendészet helyettes vezetője a következőket nyilatkozta: »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó