2003. május 17., szombat                                                          Közéleti lap                                                          72-73. (16 574-16 575.) szám


Kárpáti Igaz Szó

A Magyar Országgyűlés elnökének közelgő ukrajnai látogatásáról, illetve a Magyarország és Ukrajna törvényhozói között kialakítandó szorosabb kapcsolatokról is szó esett az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) küldöttsége – Gajdos István elnök, Kőszeghy Elemér alelnök – és Szili Katalin hivatalos találkozóján. A parlament épületében lezajlott megbeszélésen részt vett Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkára, illetve Németh János, a Határon Túli Magyarok Hivatalának főosztályvezetője. »»

Csütörtökön az Ukrán Legfelső Tanács napirendjére tűzte a kérdést és határozatot hozott arról, hogy Csap megkapja a megyei jogú város státusát. A hír kapcsán felhívtuk a polgármesteri hivatalt. Lapunknak Pliska György alpolgármester nyilatkozott. »»

A napokban Budapesten megtartották a Magyar Állandó Értekezlet Oktatási Szakbizottságának ülését. A fórum résztvevője volt Árpa Péter, az Ungvári 10. sz. Dayka Gábor Középiskola igazgatója, az UMDSZ országos oktatási szakbizottságának elnöke. »»

Az ukrajnai adóügyi reform menetéről, az adózásról szóló törvényben eszközölt változásokról számolt be újságírók előtt Ivan Derkacs, a megyei állami adóadminisztráció helyettes vezetője. Mint mondta, országunkban teljes lendülettel folytatódik az adóügyek reformja. A folyamat magába foglalja az adótörvények tökéletesítését, valamint az adóadminisztráció gépezetének szerkezeti és tevékenységbeli korszerűsítését. »»

Beregszász megyei jogú várossá nyilvánításának évfordulóját a rendezők nagyszabású ünnepségsorozattal kívánják emlékezetessé tenni. A május 30. és június 1. között zajló II. Nemzetközi Beregszászi Ünnepi Fesztivál előkészületeiről Medvigy István, Beregszász alpolgár-mestere tájékoztatja lapunk olvasóit. »»

A nap aforizmája:
Nehéz azokat szeretni, akiket nem becsülünk, de nem kevésbé nehéz azokat szeretni, akiket sokkal többre becsülünk magunknál.
(La Rochefoucauld)

Furcsának tűnhet – ami e napok csúcshőmérsékleteit illeti – a nyár közepét idéző kánikulában a fűtési szezonról beszélni, a dolognak mégis van aktualitása. Nem is egy. Először: az elmúlt évekkel ellentétben az idén nyáron részesül-e melegvíz-szolgáltatásban a több mint 20 ezer ungvári lakás, amelyekben azt a Távfűtő Műveknek kell biztosítania? Másodszor: milyen díjszabással kell számolniuk az ott lakóknak? S végül azt sem szabad elfeledni, hogy az idén is lesz tél, amelyre már most gondol az előrelátó gazda. »»

Az ukrán parlament csütörtökön este ratifikálta a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját. Az ülésteremben jelen lévő 405 képviselőből 249 szavazott igennel, 10 nemmel, míg a többiek tartózkodtak. »»

Amikor Beregszászban a járási művelődési osztály szétvált a várositól, az utóbbi vezetőjét, Imre Józsefet frissiben megkérdeztem, mi a véleménye a dologról. Egyértelműen pozitívan értékelte a szétválást. Akárcsak a helyettese, Olga Matej, akit a napokban kerestem fel egy rövid beszélgetés erejéig. »»

A közéletben szerepet vállaló emberek álláspontja, véleménye folyamatosan ott szerepel az írott és elektronikus médiában. Tudjuk, mi a véleményük az aktuális gazdasági, politikai, társadalmi helyzetről, mi foglalkoztatja éppen őket, honnan jöttek legutóbb és hová készülnek. Sokkal kevesebbet, olykor szinte semmit sem tudunk viszont a közszereplést vállaló magánemberről. Kulcslyuk című rovatunkban épp ezért Kárpátalja ismert közéleti személyiségeit faggatjuk, kicsit másképp... »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó